11 Ocak 2011 Salı

Sık aralıklarla diyet yapmayın


Kronik beslenme yetersizliği saptanan ve gelişimleri eksik kalan kızlar en büyük zararı ise kemiklerine veriyor. Genç kızların diyet alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırma tüyler ürpertti.


Avustralya’nın Sydney kentinin kuzeyi ve Central Coast bölgesinde, yaşları 14 ila 17 arasındaki genç kızlar arasında yapılan araştırmaya göre, sık aralıklarla diyet yapan genç kızlar, arada bir, ya da hiç diyet yapmayan kızlara göre kronik bir şekilde yetersiz besleniyorlar.Araştırmacıların belirttiğine göre, normalde sağlıklı bireyler olan genç kızlar sık aralıklarla diyet yapmaya başlayınca yeterli beslenemiyorlar.  Bu alanda yapılmış geniş çaplı bir araştırmaya göre, dış görünüşleri hususunda büyük bir baskı altında kalan genç kızlar, kilo alma endişesiyle, gerekli gıdaları almadıkları için fiziksel gelişimleri geride kalıyor.


OKSİJENSİZ KALIYORLAR


Uzmanlar, kalsiyum, protein ve hemoglobin içeren gıda ve biyokimyasalların alınmasının çok önemli olduğunu, bunların yokluğunda, insan vücudundaki kanın beyin ve diğer organlara oksijen taşımasının sekteye uğradığını belirtiyorlar.


ZİRVEDEN İNİŞE


Çalışmayı yürüten Ross Grant, bu kızların normalde sağlıklarının zirvesinde olmaları gereken bir yaşta, yeterli ve nitelikli besin almadıkları için kendilerine büyük zarar verdiklerini ifade ediyor. Aynı araştırmaya konu olan kızlar arasında 480 kişinin, kiloları gayet normal olmasına rağmen diyet yaptıkları ortaya çıkmış.


EN BÜYÜK ZARAR KEMİKLERE


Diyet yapan bu kızlardaki en büyük zarar kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Zira insan vücudu gıdalardan yeterli kalsiyumu alamayınca bu ihtiyacını kemiklerden kalsiyum çalarak gideriyor. Oysaki bu yaşlarda insan bedeninin kazandığı kalsiyum seviyesi sonraki hayat yılları boyunca pek değişmiyor.


Günümüz dünyasının toplu iletişim araçlarının yaydığı ideal kadın fiziği imajı özellikle genç kızları kalorili gıda almamaları konusunda lüzumundan fazla etkiliyor. Gıda alma bozukluğu yaşayanlarla ilgilenen The Butterfly Vakfı Başkanı Christine Morgan, sonuçların kendisini ürküttüğünü, ancak şaşırmadığını belirtiyor. Morgan. “Doğaları icabı, diyet programları insanlara ihtiyaçları olan besini almamaları gerektiğini söylüyor” diyor. Gıda alma bozukluğunun dışında, düzensiz yemek yeme alışkanlığı da, Avustralya’da son 10 yılda iki katından daha fazla arttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder