25 Ocak 2011 Salı

Beta Alanin Amino Asit Kullanımı

Amino asit kullanımı amino asit nedir amino asit zararları konularında bilmek istediğimiz o kadar çok şey var ki, anlatmakla bitmez. Bugün paylaşmak istediğim konu ise özel bulduğum bir amino asit olan beta alanine ve bu amino asit kullanımı… çünkü gerçekten performans sporları ile uğraşan kişilere çok faydası olabileceğini düşündüğüm bir yapı taşı, beta alanine…

BETA ALANİN

Bu kendiliğinden oluşan ve dışarıdan almak zorunda olmadığınız amino asit vücuda tavuk eti gibi yüksek proteinli besinlerden gelir. Beta alanin performans üzerindeki etkisi, kaslar arasındaki karnosin seviyelerini yükseltmesinden kaynaklanmaktadır. Ekstra beta-alanin takviyesi ile  kaslardaki karnosin seviyelerini 4 hafta gibi kısa bir sürede %60 arttırabilmek mümkündür. 

Peki karnosinin artışı neden önemlidir? Ağır antrenmanlar esnasında vücutlarımız aşırı derecede hidrojen üretir, çünkü pH değerimiz düşer ve bizler asidik (Örnek: Laktik Asit) bir hal alırız. Bu asidifikasyon (laktik asit birikmesi) yüksek derecede fatik ve kas yorgunluğuna yol açar, performansı düşürür ve merkezi sinir sisteminde nöronların yolunu tıkayarak kasın çalışmasını keser. Bir sporcu beta-alanin desteği ile karnosin seviyelerini yüksek tutarak hidrojen birikmesini geciktirebilir ve fatikleşmeyi yani kas yorulmasını erteleyebilir. Sonucunda da daha uzun süre antrenman ve performans artışı gözlemlenebilir. sporcu deiyeti beslenmesi kas yapmak için ne yemeli

Beta-alanin desteğinin bilimsel çalışmalar sonucu gözlemlenmiş faydaları:

  • Kondisyon artışı

  • Daha iyi güç çıkışı

  • Yorgunlukta azalma

  • Vücut kompozisyonunda düzelme

  • Kreatin ile sinerji

  • Sporcu performansında zamana ve efora bağlı olmadan artış


 

AMİNO ASİT KULLANIMI

Ağır idman yapan elit sporcular için antrenman öncesi 2-3 gram yeterli olabilir. Antrenman sonrası toparlanma ve recovery amaçlı 2-3 gram daha kullanılmasının kas ve doku tamirini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Eğer bütçeniz kısıtlı ise veya antrenman çantanızda fazla yer kaplamasını istemiyorsanız kolaylık olması açısından, EXUM MASS XXL gibi, içerisinde beta-alanin bulunan formüllü bir kompleks karbonhidrat protein ve amino asit formülü seçmeniz size zaman, efor ve para anlamında kazanç sağlayabilir. Bu yazıyı okuyacak kadar spor ile ilgiliyseniz zaten protein tozu kullanmanın önemini kavramış olduğunuzu düşünüyorum… Aklınızda bulunsun!

 amino asit zararları protein tozu

AMİNO ASİT ZARARLARI VAR MI?

Beta-alanin kullanımının test edildiği çalışmalarda kullanıcıların çoğunun beta alanin alımından 20 dakika sonrasında cilt kaşınması, gerilme, ısınma hissi, cilt altında karıncalanma hissetmiştir. Bu hisler kulaklarda, alında, baş derisinde, göğüste ve kollarda meydana gelmiş olup zamanla vücuttan çekilmişlerdir. 4 haftalık bir kullanım sonucunda vücutta hiçbir toksik etkiye rastlanmamış, kan değerleri ölçümü normal seviyelerde çıkmış.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder