30 Ocak 2011 Pazar

Subtitle Editor ile Linux’ta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

subtitleeditorresized Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)Gnu/Linux üzerinde kendi videolarınıza altyazı ekleyebileceğiniz,elinizde ki altyazıları videolara uydurabileceğiniz ve elinizde ki bir filme veya video ya ait uyumsuz bir altyazıyı, bu video’ya uyumlu hale getirebileceğiniz açık kaynak yazılımlardan biri Subtitle Editor.

Subtitle Editor paketi popüler Linux dağıtımlarının depolarında bulunuyor. Ubuntu, Fedora, Arch, Gentoo gibi.

 

Bu yazıda elimizde ki videolara altyazı oluşturmaktan değil, son kullanıcı için daha çok kullanılabileceğini düşündüğüm, indirdiğimiz filmlere veya belgesellere ait uyumsuz altyazıları bu görüntülere uyumlu hale getirmekten bahsedeceğim. Aslında bir filmi indirirken uyumlu altyazısını bulmak çoğu zaman kolaydır, altyazı dosyasının indirme bağlantısı verilir fakat dosyamızı torrent üzerinden indiriyorsak uyumlu altyazı bulmak sorun olabilir.

Neyse ki Gnu/Linux altında bu altyazıları çok kısa sürede elimizde ki filme uydurabileceğimiz işlevsel yazılımlar var. Gnome Subtitles ve Subtitle Editor bu programlardan. Subtitle Editor altyazı düzenlemekle ilgili daha fazla seçeneğe sahip olduğundan Subtitle Editor daha kullanışlı göründü bana. Gnome Subtitles Mono bağımlılığı içermesi ve altyazıları ne zaman senkronize etmeye kalksamda pek başarılı olamamam da Subtitle Editor’u seçmemde etken oldu.

Subtitle Editor Kurulumu :

Ubuntu için sudo apt-get install subtitleeditor komutunu

Fedora için yum install subtitleeditor komutunu vermemiz yeterli. Zaten depolarda mevcut.

Subtitle Editor Kullanımı :

1-İlk olarak altyazı dosyamızın üzerine sağ tıklayıp Subtitle Editor ile açıyoruz.

ilkacilis Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

2-Altyazının ileri mi geri mi olduğunu ve saniyesini görmek için bu çalışma sayfasına Video-Open yolundan filmi ekliyoruz. (Bu işimizi kolaylaştırıyor ve sanırım fps uyumsuzluğu varsa otomatik olarak düzenliyor.)

videoekleme Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

3-Bu aşamadan sonra altyazı düzenlemek için “Timings” seçeneğini kullanıyoruz. Burada çeşitli ayarlar var. Fps ayarı, altyazıyı 100 milisaniye ileri alma, 100 milisaniye geri alma gibi. Bu ayarlar bile eğer pek bir uyumsuzluk sorunumuz yoksa sorunu çözer.

61808978 Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

4-Timings menüsünden Scale sekmesine tıklayarak altyazıda geçen cümlelerden birini video’da söylenen cümleye uyumlu hale getiriyoruz.

timingsscale Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

5-Tabii bunu altyazının söylendiği saniyeyi değiştirerek yapıyoruz. Örneğin video’da 9.47.00′da “love me” deniyorsa fakat altyazıda bu kelime 9.49.00′da geliyorsa yapmamız gereken Scale sekmesinden bu altyazıyı bulup 2 saniye geri almak olacak. Ve en altta ki “apply to” bölümünde ki “all subtitles” seçeneğini işaretleyerek tüm altyazıyı uyumlu hale getiriyoruz.

scaledegis Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

Gördüğünüz gibi ben resimde altyazıyı 1 saniye ileri alarak tüm videoda uyumu sağladım. Tüm altyazıların saniyesi değişti,ilk resimle karşılaştırabilirsiniz. Mantığı bu şekilde olacak.

6-Son olarak bu değişiklikleri yaptığımız altyazıyı “save as” diyerek kaydediyoruz. Herhangi bir hata yapmış olma ihtimali olduğundan orjinal altyazıyı korumakta fayda var.

sonn Subtitle Editor ile Linuxta Altyazı Düzenlemek (Resimli)

Hepsi bu kadar,umarım işinize yarar. Tüm altyazılarda bu şekilde olup olmayacağını bilmiyorum. Programla ilgili pek bilgimde yok bilgim kendi ihtiyacımdan dolayı uyumsuz bir altyazıyı filme uydurmaktan ibaret.

Eksiklerim olabilir veya işinize yaramayabilir, hiçbir garantisi yok. Ama mantık belli sonuçta, işe yarayacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder