30 Ocak 2011 Pazar

CV Nedir Nasıl Olmalı Nasıl Yazılmalıdır

Cv’de olması gereken başlıklar:
Gerçekte özgeçmişin standart bir formatı ve belirli bir sırası yoktur. Bunun yanında aşağıda verilen tüm bilgi gruplarının hepsine birden bir özgeçmişte yer verme zorunluluğu da yoktur. Bunun yanında bir özgeçmişte neler bulunması gerektiği, nelerin bulunmaması gerektiği de bu kısımda yer alacaktır.


Bir özgeçmişte, kimlik bilgileri, eğitim, iş deneyimi bölümleri ve iletişim bilgileri kesinlikle bulunmalıdır. Ayrıca yabancı dil, bilgisayar gibi kişisel özellikler varsa, bu bölümlerin de doldurulması zorunludur. Kişiler özgeçmişlerini genellikle kendi güçlü yönlerini ön plana çıkartacak şekilde yazarlar, bu açıdan özgeçmişin içeriği ve sırası her kişi için ayrı olabilecektir.


1) Kimlik Bilgileri
• Ad-Soyadı
• Doğum Tarihi
• Doğum Yeri
• Askerlik Görevi
• Medeni Hal
• Fotoğraf


2) Eğitim
Eğitim bölümüne, okul eğitimleri, kurslar, seminerler, tez ve proje çalışmaları, burs ya da ödüller yazılabilir. Eğer öğrenci iseniz veya yeni mezun iseniz yani iş tecrübeniz çok yoksa gittiğiniz bütün okulları yazın. En sonuncusundan başlayarak, geriye doğru bir kronoloji takip edin. Okulların adlarını, gittiğiniz yılları, hangi şehirde olduklarını, mezuniyet derecelerinizi, diploma ve sertifikalarınızı, varsa her okulda ki uzmanlık dallarını yazın. Not ortalamalarınızı, takdir ve teşekkür belgelerinizi, etkileyici ya da önemli olduğunu düşündüğünüz sınavları yazın.


Eğer üniversite mezunu iseniz, bitirdiğiniz lisenin başvurduğunuz pozisyona bir katkısı yok ise lise eğitimini belirtmeye gerek yoktur. Mezun olduğunuz lise, başvurduğunuz pozisyon için bazı yetkinlikleri destekliyorsa (yabancı dille eğitim yapan lise, meslek lisesi, teknik lise vb.) belirtmenizde yarar vardır. Ayrıca mezun olduğunuz lise, eğitiminin üstünlüğü ile bilinen bir lise veya mezunlarının dayanışması bulunan bir lise (örneğin Kabataş Lisesi) ise, yine bunu yazmanızda fayda vardır. İlk ve ortaokulları ise özgeçmişinizde yazmamanız önerilir. Kişinin, Akademik hayatı boyunca yaptığı çalışmalar oldukça fazla ise bunlarınmülakat sırasında ayrı bir kağıtta sunulması oldukça faydalı olacaktır.
Okullarınızı yazarken şu bilgiler yer almalı:
- Adı ve yeri
- Bölümü
- Mezuniyet yılı
- Derece, diploma veya sertifika
Yabancı Dil Bilgisi ve Seviyesi
Başvurulan pozisyon için gerekliyse yabancı dil bilgisi muhakkak belirtilmelidir. Burada önemli olan yabancı dil bilgisinin tutarlı ve doğru olarak özgeçmişe aktarılmasıdır. Birçok kişi iş başvurularında yabancı dil seviyesini olduğundan çok farklı bir şekilde göstermektedir. Ayrıca kişilerin yabancı dilde eğitim yapan kurumlardan mezuniyet belgesi (sertifikalar) varsa bunların bildirilmesi gerekir. Yabancı dil seviyesini belirtmek için çok iyi, iyi, orta ve az gibi kelimeler kullanılmadır.
Yabancı dili, bitirdiğiniz okuldan değilde bir kursta öğrenmiş iseniz; kursun adı, aldığınız derece ve süresi belirtilmelidir.
Yabancı dil düzeyini ölçen sınavlardan (Toefl, Gmat, Proficiency, Kpds Üds, vb.) aldığınız dereceleriniz varsa belirtilmelidir.
3) İş Deneyimi
Bu bölümde bir ücret karşılığı çalıştığınız her yeri tıpkı eğitim kâğıdında olduğu gibi en sonuncusundan başlayarak, geriye doğru bir kronoloji ile yazın.
• Bu listede ki her madde şunları içermelidir:
• Şirketin adı Şirketin bulunduğu şehir
• Ünvanınız
• Orada yaptığınız iş
• işe giriş ve çıkış tarihleriniz.
Eğer yeni mezun değilseniz özgeçmişinizin en önemli bölümü budur. Yeni mezunlar bu bölümden önce eğitim bölümünü yazmalılar. Gelecekteki performansınızın göstergesi geçmişteki performansınız olacaktır. Bu yüzden bu bölüm önemlidir.
Pozisyonları yazarken şunlara dikkat edilmelidir;
-Tarihleri yazarken ay ve yıl yazılmalıdır.
-Firmanın adresine gerek yoktur. Hangi şehirde olduğu belirtilse yeterlidir.
- Bütün iş tecrübenizi yazmak zorunda değilsiniz.
-Çok fazla iş değiştirmişseniz başta part-time olanlar olmak üzere bir kısmını eleyebilirsiniz.
- En son işinize en çok yer ayırın.
- Başarılarınızı yazarken yuvarlak cümleler kurmak yerine rakamlar ve istatistikler vererek daha inandırıcı olun. Böylece ifadeleriniz havada kalmamış olur.
Örneğin:
n “Satışları %20 arttırdı”
n “Satışlarda yıllık 75.000 $ artış sağladı”
n “12 defa kurs düzenleyerek 500 kişiye adam başı 40 saat eğitim verilmesini sağladı” şeklinde açık ve somut ifadeler kullanılması önerilir.
Pozisyondaki başarıları yazarken “yaptım, ettim” gibi ifadeler yerine “yaptı, etti” gibi ifadeler kullanılmalıdır.
Özgeçmişte, çalışılan işlerden ayrılma nedenleri yazılmamalıdır. Bunlardan ilk üçünün yazılması
zorunludur ancak pozisyondaki başarıları belirtmek kişiye kalmıştır, belirtilmesi olumlu katkı yapar. Çünkü daha özgeçmiş aşamasında sizi elimine edebilecek “gaflar” yapma olasılığınız yüksektir.
Yeni mezun adaylar staj ve öğrencilikleri sırasında yaptıkları “part-time” işleri bu bölüme yazabilirler. Uzun iş deneyimine sahip kişilerin ise bu tür çalışmalarını belirtmelerine gerek yoktur.
4) Uzmanlık Alanları
Bu başlık altında iyi yaptığınız ya da çok bilgi sahibi olduğunuz her şeyi yazın. Bu bölüme, o pozisyon ile ilgili önceki bölümlerde belirtilmeyen her türlü bilgi beceri deneyim ile bunları destekleyici mahiyette verileri yazabilirsiniz.


Bu bölümde belirtilebilecek bilgilere örnek olarak:
• Kullanılan ofis araçları
• Kullanılan özel nitelikli cihazlar ve araçlar
• Özel nitelikli bir üretim, yapım veya hizmet tekniği
• Kullanılan araç veya iş makineleri
• Her türlü mesleki yeterlik belgesi
• Çok özel bir alanda, uzmanlık derecesinde bilgi
• Fiziksel üstünlükler ve beceriler verilebilir…


Bu bölüme yazılacak yetkinlikler aşağıdaki iki kriteri karşılamalıdır:
1. Belirtilen yetkinlikler o pozisyonla ilgili olmalı ve işin yapılmasına katkı sağlamalıdır.
2. Belirtilen yetkinlikler ayırt edici olmalıdır. Bunun için belirtilen yetkinlik, bir yeterlilik koşulu olarak belgeye bağlanmış olmalı ya da bu yetkinliğe çok az kişi sahip olmalıdır.
5) iş Dışı Etkinlijder
Birçok işveren aldığı elemanları sadece iş yapacak kişiler olarak değil, kurumun bir parçası olacak, onu temsil edecek kişiler olarak görür. Bu nedenle iş tecrübeleri dışındaki ilgileri, uğraşları ve faaliyetleri onları yakından ilgilendirir. Firmalar sizin sosyal niteliklerinizi, takım çalışmasına yatkın olup olmadığını, liderlik özelliğinizin olup olmadığını öğrencilik yaşamınız sırasında ve sonrasında katıldığınız etkinliklere, üyesi olduğunuz derneklere bakarak karar vermektedirler.
Sizinle aynı niteliklere sahip birini katıldığınız etkinlikler sayesinde geride bırakabilirsiniz. Herhangi bir etkinliği tek başınıza ya da grupla birlikte gerçekleştirmişseniz, örneğin seminer vermek, gezi düzenlemek gibi ayrıntıları yazmayı unutmayın. Vakıf, dernek ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer alıyor iseniz örgütün adı, adresi, faaliyet alanı ve sizin hangi görev ve kademede yer aldığınız net bir şekilde belirtilmelidir.
6) Yapmaktan hoşlandıklarım
Bireyler boş zamanlarını, ilgi duydukları hobi ve aktiviteler ile değerlendirirler. ilgilendiğiniz hobi ve aktiviteler aslında kişilik özelliklerinizin ve yaşam felsefenizin yansımasından başka bir şey değildir. Dikkatli bir gözlemci, boş zamanlarınızı değerlendirirken uğraştığınız hobi ve aktivitelerden sizin kişilik özellikleriniz hakkında çok önemli ipuçları çıkarabilir. Bu bölüm herhalde en çok hoşunuza gidecek bölüm olacaktır.
Sinemaya gitmek, müzik dinlemek, kitap okumak, seyahat etmek, …vb. alışılagelmiş şeyler yazmak yerine varsa;
• Maket uçak ya da gemi yapmak.
• Kendisinin ve yakınlarının kıyafetlerini hazırlamak.
• Kendi imkanları ile basit mobilyalar yapmak gibi beceri ve yetenek gerektiren hobilerin yazılması mantıklıdır.
7) Referanslar
Özgeçmişinize yazacağınız referansların sizin hakkınızda olumlu görüş verecek kişiler olduğunu işverenler de bilirler. Bu yüzden eğer referanslarınız, sosyal hayatta tanınmış ve etkili kişiler değil ise yazmanın bir yararı yoktur.
Referanslar, işverenin talebi üzerine yazılması uygundur. Referanslar özgeçmişte yazılmamalı ancak “referansların daha sonra istek üzerine temin edileceği” yazılmalıdır. Referans olarak gösterilecek şahısların, sadece profesyonel iş hayatında iş performansını değerlendirme imkanı elde etmiş kişilerden oluşması sağlanmalıdır. Bu açıdan yeni mezunların herhangi bir referans göstermesine gerek yoktur.
Referans verecek kişilerin isimleri, (varsa) unvanları, iş adresleri, iş telefonları, (varsa) e-posta adresleri yazılmalıdır. Referans verecek kişilerden mutlaka önceden bu konuda izin alınması gerekmektedir. Ayrıca referans mektupları özgeçmişle birlikte sunulabilir.
8  İletişim Bilgileri
Özgeçmişte olmazsa olmaz ve ilk olarak yazılması gereken kısımdır. İletişim bilgileri; isim, adres, telefon, cep telefonu ve elektronik posta adresini kapsar. İletişim bilgileri genellikle sayfanın ortasına ve sayfanın üst kısmına yazılmalıdır. Bunun nedeni ise, iletişim bilgileri kenarlara yazılmış ise yönetici özgeçmişleri dosyalarken kişilerin iletişim bilgilerini görmeyebilir. ismin büyük harflerle ve diğer iletişim bilgilerine nazaran daha büyük harf karakteri ile yazılması, ilk bakışta göze çarpmasını sağlar.
Kişi iletişim bilgilerini yazarken “Adı, Soyadı, Adres” gibi ifadeler kullanmamalıdır. Kişinin iki ismi varsa, gündelik yaşantısında her iki ismi birlikte kullanmıyorsa, kullandığı ismini açık, diğerinin baş harfini yazması önerilir.
Bunların dışında kişi adresini yazarken hızlı erişim için posta kodunu da yazmalıdır. Adres ve telefonu yazarken yöneticilerin ulaşılabileceği ya da kendisine ulaşılabilecek şekilde yazmalıdır, ancak iş telefonu sakınca doğurmayacaksa verilmelidir.
İş adresinin özgeçmişte yer almasına gerek yoktur çünkü gizlilik isteyen böyle bir konu için, o anda çalışılan işyerinde, iş için başka bir yere yapılan başvuruya herhangi yazılı cevap gönderilmesi sakıncalı olabilir. birçok işveren, özellikle red mektuplarını kendi antetli zarflarlyla göndermeyi tercih ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder