25 Ocak 2011 Salı

Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları

imagesresized Pardusta Kurulum Sonrası AyarlarıBu ilk ayarlar, Pardus araçlarının kurulum sonrasını kolayca yapılandırmada ki başarısınının delili gibi adeta.



Kaptan’a “Merhaba” Deyin


Pardus kurulumu bitip kullanıcı yapılandırmanızı yaptınız. Artık taptaze bir Pardus’a sahipsiniz. Ancak Pardus ile özgür denizlere yelken açmadan önce yapmanız gereken bir şey daha var; Kaptan’ınıza gemiyi gezdirmek.


 


kaptan1 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Kaptan, Pardus’u ilk kurduğunuzda temel yapılandırmaları yapmanızı sağlayan bir Pardus bileşenidir. Fare, masaüstü, görünüm gibi temel ayarları en kolay şekilde yapmanıza yardımcı olan Kaptan, Pardus’u ilk açtığınızda karşınıza çıkarak size yardım ediyor.



Kaptan Turu


Kaptan ilk olarak size “Fare” ayarlarını sunar. Burada fare için iki ayar bulunmaktadır. İlki çift tık ya da tek tık ayarıdır. Öntanımlı olarak çift tık gelir, ama isterseniz tek tık da kullanabilirsiniz. İkinci ayar ise solaklar içindir. Fare kullanımını sol ele göre ayarlar.


kaptan2 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Sıra geldi “Temalara”. Temalarda belli şablonlarla Pardus’unuzun görünüşünü özelleştirebilirsiniz. Tabi ki bu standartlarda kalmak zorunda değilsiniz, sonradan istediğiniz gibi detaylı yapılandırabiliyorsunuz. Gene de bu ilk ayarlar rahat bir ayarlama sunacaktır. Görünüm için ayarlanan şablonların dışında Pardus ile öntanımlı gelen iki farklı simge seti olan “Oxygen” ve “Milky” simge temalarını seçebilirsiniz. Ayrıca bunları sonradan da değiştirmeniz mümkün. Hatta yenilerini ekleyebilirsiniz.


Bir de masaüstünüzün yeni nesil KDE4 görünümünde (Masaüstü Görünümü) olmasını (Sadece programcıklar için ayrılmış, masaüstü simgelerinin bile programcık olarfak gözüktüğü görünüm) ya da alıştığınız masaüstü yapısı olan simgeli görünüm (Dizin Görünümü) olmasını seçebilirsiniz.


kaptan3 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Temaların ardından “Menü” ayarları ile karşı karşıyayız. Burada menü stilinin nasıl olacağı belirlenir. Pardus bu konuda üç alternatif sunar:




  • Kick-off Menü: Gelişmiş ve organize bir menüdür. Her şey beş ayrı sekmenin içine gömüldüğü için fazla yer kaplamaz.

  • Basit Menü: En temel menü tipidir. Basit bir yapısı vardır.

  • Lancelot Menü: Epey gelişmiş bir menüdür. Kick-off’un sahip olmadığı pek çok yeteneğe sahiptir. Örneğin yeni gelen e-postalarınızı listeleyebilir ya da her şeyi sadece üstünde bir süre durarak açabilir. Ama bu menü hâlâ deneysel yapıdadır.


kaptan4 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Bunu da geçtiktan sonra “Duvar Kağıdı” ayarları bizi karşılıyor. Pardus ile kurulu gelen bir sürü güzel duvar kağıdı olduğu gibi isterseniz kendi istediğiniz bir duvar kağıdını ekleyebilirsiniz. Tabi ki sonradan değiştirebiliyorsunuz.


kaptan5 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Sıradaki ayarımız “Kullanıcı Resmi”. Burada kullanıcı resminizi belirliyorsunuz. İster bir resim dosyasından belirleyebilir, isterseniz de kameranızı kullanarak bir resim çekebilirsiniz.


kaptan6 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Ardından “Paket Yöneticisi” ayarları geliyor. Paket Yöneticisi, Pardus’un uygulama kurmak, güncellemek ya da kaldırmak için kullandığı araçtır. Buradan Paket Yöneticisinin sistem çekmecesinde gözükmesi, güncellemeleri otomatik takip etmesi gibi ayarları yapabilirsiniz.


kaptan7 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Bundan sonra geliştiricilerimize yardımı dokunacak bir kısım geliyor. “Smolt” adlı bir özellik, sizin donanım bilgilerinizi listeleyerek isterseniz bunları geliştiricilere gönderebiliyor. Bu sayede sizin bilgisayarınızdaki bir hatada bu liste geliştiricilerin işine yarıyor.


kaptan8 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Şu ana kadar yapılmış hiç bir ayar uygulanmadı. “Özet” kısmında yaptığınız ayarların ne olduğu listeleniyor. “Ayarları Uygula” butonuna bastığınız anda ayarlarınız uygulanıyor ve bir veda ekranı ile karşılaşıyorsunuz. Sizi daha detaylı ayarlamalar yapabileceğiniz “Sistem Ayarlarına” ve Pardus hakkında yardım alabileceğiniz adreslere yönlendiriyor.


kaptan9 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları



Ekran Kartı Yapılandırma


“Sistem Ayarları – Ekran ve Monitör – Ekran Kartı Sürücüsü” altından ayarlayabileceğiniz sürücüde öntanımlı olarak açık kaynak kodlu sürücüler kullanılır. Eğer isterseniz ekran ekran kartı üreticinizin kendi yayınladığı sürücüyü de kullanabilirsiniz. Ya da temel ihtiyaçları karşılayan güvenli sürücüyü seçebilirsiniz.


kaptan10 Pardusta Kurulum Sonrası Ayarları


Tüm bunlar bittikten sonra Pardus’unuzu daha da size özgü yapmak isterseniz Masaüstünüzü Renklendirin yazısını okuyabilirsiniz.


ozgurlukicin.com’dan alıntıdır.


————–


Herhangi bir dağıtımı kurduğumuzda bu yapılandırma bu kadar kolay olmayacağı gibi, ilk kez Linux kuranların işlerini kolayca halletmesini sağlayan araçlar barındırıyor Pardus. Kaptan , hangi ekran kartı sürücüsünü kullanacağımızı belirlememiz gibi Pardus’a özgü bu özellikler Pardus’un ilk defa Linux kullanacaklar için ne kadar doğru bir dağıtım olduğunu ortaya koyuyor. Ubuntu kurulum sonrası, Fedora kurulum sonrası gibi makalelerle karşılaştırıldığında, Pardus kurulum sonrası makalesi gerçekten bir işletim sisteminde olması gerektiği şekilde duruyor.


Buradan makale yazarına ayrıca teşekkürler. Pardus kurulum sonrası için yazılmış bu makale Pardus’a Gnome geldiğinde de geçerli olacaktır aşağı yukarı. Sanıyorum bir sadece değişecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder