30 Ocak 2011 Pazar

PhotoRec Kullanarak Linux’ta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

photorecresized PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)PhotoRec farklı formatlarda ki silinmiş dosyaları kurtarmak için geliştirilmiş Windows / Mac OS X ve Linux üzerinde çalışan konsol tabanlı bir yazılım.

Silinen verileri kurtarma programları deyince aklımıza gelen programlardan fakat konsol tabanlı çalışması kullanımının zor olduğu yanılgısına düşürebilir.

 

PhotoRec öne çıkan Linux depolarının depolarında bulunuyor. Uzun süre önce silinmiş dosyaları bulabiliyor ve bulunan dosyalar bozulmaya uğramadan belirlediğiniz klasöre geri yükleniyor.

Kullanımı : PhotoRec konsol tabanlı olduğu için kullanımı zor gibi gelebilir fakat konsol tabanlı yazılımların yapısı gereği herşey aşama aşama olduğundan kullanmak daha kolaydır aslında. PhotoRec te bu türde bir yazılım, ayrıca resimler yardımcı olacaktır.

Ubuntu’da yüklemek için sudo apt-get install photorec komutunu,

Fedora için yum install testdisk komutunu vererek kurabilirsiniz.

Başlatmak için sudo photorec komutunu veriyoruz.

1-Programı ilk başlattığınızda bilgisayarınızda ki disk bölümleri ve çıkarılabilir depolama birimleri listeleniyor konsolda okları kullanarak aşağı-yukarı tuşlarını kullanarak verilerinizi kurtarmak istediğiniz disk bölümünün üzerine geliyorsunuz. Ben flash disk taktığımdan onu seçiyorum.

diskbolumleri PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

2-Burada kurtarmak istediğiniz dosya türünü seçiyorsunuz. Eğer listede yazılanlardan biri değilse (ki değildir normal bir kurtarma işlemiyse) EXT3, EXT4, NTFS gibi dosya sistemleri için Intel/PC ‘yi seçiyoruz.
([None ] Non partitioned media seçeneği de seçilebiliyor.)

dosyaturu PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

Sonra ki aşamada kaydedeceğiniz dosyaların uzantısını belirliyorsunuz. Eğer sorarsa 7-zip dosya türünü seçiyoruz.

3-Burada seçmiş olduğunuz diskin genel bilgileri gösteriliyor kaç sektör olduğu gibi.Daha sonraları bu sektörlerde arama yapıyor program.

sectors PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

4-Bu ekranda arama yapacağınız dosya sistemi türünü seçiyoruz. Eğer ext2/ext3/ext4 türü bir dosya sistemiyse burayı, bunlardan biri değilse altında olanı seçiyoruz. Eğer çıkarılabilir bir disk veya bir Windows bölümünde bulunan dosyaları kurtarmak istiyorsak 2. seçeneği seçiyoruz. Eğer kurtarma yapmak istediğimiz dosya Linux dosya sistemindeyse ilkini tabii ki.

filesystem PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

5-Bu ekranda gördüğünüz gibi dosyalarınız listeleniyor. Kurtardığımız dosyaların nereye geri yükleneceğini belirliyoruz bu aşamadan sonra. Ben masaüstü (desktop) klasörünü seçerek devam ediyorum. Masaüstüne “bb” adında bir dosya oluşturdum kurtarılmış dosyaları buraya yükleyeceğim.

klasorler PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

6-Masaüstü dizinine girmiş oldum. Gördüğümüz gibi program kısayolları ve masaüstünde bulunan dosyalar ve dizin isimleri görünüyor. Daha önceden masaüstünde oluşturmuş olduğum “bb” dizinine giriyorum ve “y” harfine basarak silinmiş dosyaları bulmak üzere diski taratmaya başlıyorum. Kurtarılan dosyalar “bb” klasöründe listelenecek.

7-Bu ekranda dosya sisteminde ki silinen veriler kontrol ediliyor.

verikurtarma1 PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

8-İşlemimiz bitti ve kaç adet ne türden dosya kurtarıldığı listelendi. Şimdi silinen dosyalarınızdan kurtarılanları kontrol edebilirsiniz.

kurtarmasonrasi PhotoRec Kullanarak Linuxta Silinen Dosyaları Kurtarmak (Resimli)

Bu da kurtarılmış bir anime bölümünden bir kare olsun (:

http://img232.imageshack.us/img232/2963/enson.png

Umarım işinize yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder