5 Ocak 2011 Çarşamba

Fedora 32-Bit 64-Bit Flash Player Kurulumu

Linux dağıtımlarında uzun süredir 32-bit flash player kullanımıyla ilgili bir sorun yok fakat 64-bit sürümler için olan flash player 1 ay öncesine kadar sorunluydu ve Adobe’un 64-bit sistemler için yayınladığı Squaze kod adlı sürümü sayesinde bu sorun neredeyse çözüldü.


Kısa ve öz olarak 32-bit veya 64-bit Fedora Linux dağıtımınıza (Fedora 12,13,14) Adobe flash player’ı kurmak,ayrıca Firefox , Chrome , Chromium tarayıcıları için çalışır hale getirmek için şunları yapıyoruz.


Fedora 13 (Goddard ) 32-Bit ve sonrası sürümler için Flash Player


Az önce dediğim gibi bu zaten farklı bir yol izlemeyi gerektiren birşey değil.


1-http://get.adobe.com/flashplayer/ adresinden “.rpm for linux” seçeneğindekini indiriyorsunuz ve kuruyorsunuz bu kadar.


Bunu kodla yapmak istersenizde




su -c 'yum install nspluginwrapper.{x86_64,i686} alsa-plugins-pulseaudio.i686 --disablerepo=adobe-linux-i386'
su -c 'yum install flash-plugin'


kodunu verebilirsiniz.İlki Windows üzerinde yapığınızdan farksız.


Fedora 13 (Goddard ) 64-Bit ve sonrası sürümler için Flash Player


64-bit Fedora üzerine flash player’ı kurmak için Adobe’un 64-bit sürümler için yaptığı flash player eklentisini tarayıcılarımızın “plugins” klasörünün içine atıyoruz.Ubuntu için bunun depoları yayınlanmıştı fakat şimdilik bildiğim kadarıyla Fedora’nın bununla ilgili bir deposu yok.


(Ubuntu Linux 64-bit sürümüne Adobe flash player kurmak)


Fedora Linux 64-bit üzerine Adobe flash player kurmak için


1-http://get.adobe.com/flashplayer/ adresini açtığınızda alt kısımda bulunan


“64-bit users: Download a preview release of Flash Player with native support for 64-bit Linux from Adobe Labs.” yazan yerin üzerine tıklıyorsunuz ve 64-bit Linux için olan tar.gz paketini indiriyorsunuz.


2-İndirdiğiniz paketi masaüstüne açıyorsunuz ve artık tek yapmanız gereken “libflashplayer.so” dosyasını tarayıcıların “plugins” dizinlerine atmak.


3-



su

sudo nautilus

komutuyla tarayıcılarınızın plugins dizinlerine yazma izni edinebilirsiniz.Böylelikle Adobe flash player eklentisini (libflashplayer.so) eklediğiniz tarayıcılarda flash öğeleri sorunsuzca açabileceksiniz.


Firefox için : /usr/lib64/mozilla/plugins/ (Denendi)


Chrome için : /opt/google/chrome/plugins


Chromium için : /usr/lib64/chromium-browser/plugins (Denendi)


dizinlerine atmanız yeterli.Chrome ve Chromium’da flash player’ın kurulumda gelmesi bir anlam ifade etmiyor,siteler güncel olmadığını söylüyor.Bu yolla kurabilirsiniz flash player’ı Fedora ‘ya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder