17 Ocak 2011 Pazartesi

Yavaş PCleri hızlandırmak için 10 ip ucu

Yavaş PC'leri hızlandırmak için 10 ip ucu


PC’niz çok yavaş ve çalışmak yerine zamanınızı başında beklemekle geçiriyorsunuz. Verdiğimiz başarılı ipuçları sayesinde bilgisayarınıza yardım eli uzatıyoruz. İşte hız için 10 ipucu;


Aslında bilgisayarınız yeni bir tane almayı gerektirecek kadar eski değil. Ancak bir iki yıl öncesinin en üst düzey PC’si açılış ve çalışma sırasında artık çok yavaş çalışıyor. Bu makalemizde sorunlarınızı hızla çözmenize yarayacak ve sonuçlarını derhal fark edeceğiniz on adet çözümü bir araya getirdik.


Yaptığımız tavsiyelerden sadece iki tanesi satın alma ile ilgili: Biri hafızalara (örneğin yaklaşık 75 dolara 4 GB’lık DDR3 RAM) ve diğeri de yaklaşık 30 dolara edinebileceğiniz USB 3.0 kartlar. Hafızaların fiyatları tipine ve boyutuna göre değişiyor. Tipleri her ne kadar anakart tarafından belirlense de, asıl göz önünde bulundurulması gereken boyutları: Eğer bilgisayarınızın işletim sistemi Windows XP ya da 32 bit’lik sürümlerde Vista, Windows 7 ise kullanabileceğiniz en yüksek bellek miktarı 4 GB.


Sistem ve donanım hafızanın bir kısmını kullandığından sonuçta Windows’ta bunun sadece 3 GB’ını görebilirsiniz. 64 bit’lik sistemler daha fazla bellek kullanımına izin veriyor. Burada hafıza kullanımında bir sınırlama varken 64 bit’lik sistemlerde fotoğraf ya da video düzenleme işlemleri için 4 GB’tan daha fazla bellek gereksinimi oluşuyor. 4 GB aslında çoğu uygulamanın ve sistemin temel sınırını oluşturuyor.


Tabii ki yeni donanım daha hızlı işlemcili ve daha geniş hafızalı yeni bir anakart gerektiriyor. Elbette tam performans için böyle bir yükseltme şart. Oysaki bahsettiğimiz türde bir yükseltme çok daha ucuza hatırı sayılı bir performans artışı vaat ediyor.


Dilerseniz tüm ipuçlarımızı, dilerseniz içlerinden bazılarını kullanabilirsiniz. Bunun için sisteminizin hangi noktalarda sıkıştığına karar vermeniz gerekiyor. Aşağıdaki kutuda görebileceğiniz gibi iki ilave ipucumuzla birkaç dakikada performans artışı yakalayabilirsiniz. Bu yüzden beklenen performans artışı belirgin bir biçimde yüksek.


Bilgisayarınız için başka neler yapabilirsiniz?


Eğer Windows Vista hatta eski başarılı XP’yi kullanıyorsanız, Windows 7′ye geçmek daha fazla performans sağlayacaktır.


YENİ İŞLETİM SİSTEMİ


Windows 7 sadece sistem kaynaklarını Vista’dan daha iyi kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda çok daha fazla kullanıcı dostu. İşletim sisteminizi değiştirerek bilgisayarınızın performansını %15 oranında arttırabilirsiniz. Windows 7 Home Premium’un Türkçe sürümünün fiyatı yaklaşık 200 TL.


Bilgisayarınız için başka neler yapabilirsiniz?


Eğer Windows Vista hatta eski başarılı XP’yi kullanıyorsanız, Windows 7′ye geçmek daha fazla performans sağlayacaktır.


SSD SİSTEMİN GEREKLİLİĞİ


Yaklaşık 120 TL karşılığında bilgisayarınızı önemli ölçüde hızlandırabilirsiniz. 1,8 inçlik 16 GB SSD sabit diskleri bu fiyata alabiliyorsunuz. Her ne kadar 16 GB biraz ufak görünse de bu Windows’u kurmak için yeterli bir alan. Bu sayede Windows’un açılışı ve diğer yazılımların açılış sırasında çalışmaya başlaması gözle görülür bir biçimde artacaktır. Açılıştaki hızlanmanın ardında ise API ve Windows’un kullandığı sistem rutinleri yatıyor.


Ancak 16 GB’lık alan üzerinde kararlı biçimde çalışması için Windows’un kişisel verilerinizi bu diske kaydetmesini engellemeniz gerekiyor. Bunun için “Bilgisayarım”dan “C:\Kullanicilar\Kullanici adınız”ın olduğu klasördeki “BelgelerinT’e sağ tuşla tıklayın ve “Özellikler”! seçin. “Konum” sekmesinde “Taşfya tıklayarak buradan eski sabit diskinizin konumunu belirtmeniz gerekiyor.


CHİP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder