17 Ocak 2011 Pazartesi

Motivasyonun Faydaları Nasıl Motive Oluruz


Motivasyon insanların hükmedebileceği, elinde tutabileceği ve yönlendirebileceği aktif bir süreçtir. Mutivasyonu sağlamak için şu hususlara dikkat etmeli:


Yeni yıl umutların tazelendiği bir süreç. Böylesine coşkulu kutlanmasının altında yatan en büyük etken bu olsa gerek. Yeni yılın ilk gecesi ve ilk günleri de umutlara atılan ilk adımları temsil etmeleridir.


Motivasyonu insanın her türlü ihtiyaçları için harekete geçme gücü olarak tanımlayabiliriz. Motivasyon pasif bir süreç gibi algılanır. Motivasyon insanların hükmedebileceği, elinde tutabileceği ve yönlendirebileceği aktif bir süreçtir. Yani motivasyon tıpkı kaslarımızı kullandığımız gibi istemli olarak kullanabileceğimiz bir beceridir.


Motivasyon beyin fonksiyonudur


Beynin sol bölgesinin aktifleşmesini engelleyen durum motivasyonu bozar. 


Motivasyonu etkileyen etkenler Depresyon: motivasyonu en çok bozan etken. Mutsuzluk, keyifsizlik, isteksizlik ve enerji azlığının yanında motivasyon da ileri derecede düşer.


Olumsuz algılar ve inanışlar: Hayata küstüren ve hayatı algılamayı bozan yaşam olayları motivasyonu düşürür. Özellikle travmalar kişinin inançlarını ve kendisini algılaması bozarak kronik demotivasyon yaratabilir.


Mükemmeliyetçilik, ya hep ya hiç tarzı düşünme: Bu kişilik özellikleri insanı ya en iyisi olacak ya da hiç olmayacak noktasına getirir. 


Günlük hayattaki çözülmemiş sorunlar: Rahatsız edici durum varsa ve bizi zorluyorsa motivasyon sorunu yaratabilir. Mesela kötü davranan öğretmen, kötü baba, motivasyonu düşürür.


Motivasyon için öneriler


• Beyin hayale de gerçekte olmuş tepkisi verir. Geleceğinizi hayallerle süsleyin, ancak gerçekten kopmayın.


• Bazen geçmişle bugünün kıyası insanı motive eder. 


   En iyi iyinin düşmanı.


Mükemmeli istemek


demotive, büyük düşünmek motive eder.


  Donanımınızı artırın, işinizi bilin: İletişimi, yönetmeyi iyi bilenler ve tecrübeli olanlar kolay kolay demotive olmazlar.


  • Motivasyon algınızı uyaracak sembolleriniz, eşyalarınız, müzikleriniz v.s. olsun. Bunlar iyi birer motivasyon kaynağı olur. 


  • Yardım kuruluşlarına ve gönüllü projelerine katılın. Bu size işe yaradığınızı hissettirir.


  • Çocuklarınızla oynayın ve zaman geçirin. Çünkü çocuklar çok iyi motivatördürler. 


    Mizahı, gülmeyi ve şakayı unutmayın.


    Beyin fırtınası beyninizi harekete geçirir.


    Kendinizi ödüllendirin.


    İyimser olun.


  • Dedikodulardan uzak durun.


  • Bu vesileyle yeni yılınızı kutlar, sağlık, mutluluk, huzur ve hayırlı kazanç dilerim.


 STAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder