22 Ocak 2011 Cumartesi

Özel strateji büyüme getirdi

Gulfem_CakmakciTürkiye pazarına özel stratejiyle yeniden yapılanmaya giden Dell, 2010’da dizüstü pazarında yüzde 400 büyüme gösterdi. Bu yeniden yapılanma kapsamında bir dizi düzenlemeyi hayata geçiren şirket, 2009 yılında GFK verilerine göre yüzde 1 civarında olan Türkiye’deki pazar payını 2010 yılı Eylül ve Ekim aylarında yüzde 12 civarına çıkardı. Dell olarak Türkiye pazarında yakaladıkları hızlı büyümeyi 2008 yılında başlattıkları pazara özel yeniden yapılanma çalışmalarına bağlayan Dell Türkiye Tüketici ve KOBİ Ürünlerinden Sorumlu Ülke Müdürü Gülfem Çakmakçı, altyapı ve sistem oluşturma ile işe başladıklarını ve pek çok alanda yapılan çalışmaların bu sonuçta etkin rol aldığını belirtti. Pazarda 2010’da en hızlı büyüyen şirket olduklarını belirten Çakmakçı, “Türkiye pazarında 4. sıraya çıktık. Üçüncü çeyrekte IDC’nin rakamlarına göre geçen sene 9500 adet dizüstü satmışız ve pazar payımız yüzde 2,3 idi bu sene üçüncü çeyrekte 56 bin 600 tane sattık ve pazar payımız yüzde 11,4’e ulaştı” diye konuştu. Pazarda şu anda yüzde 30 masaüstü, yüzde 57 dizüstü ve yüzde 13’lük bir netbook dağılımı olduğunu da belirten Çakmakçı, “2011 senesinde IDC tarafında Türkiye’de 2,5 milyon adet dizüstü ve yaklaşık 1 milyon adet masaüstü bilgisayar satışı öngörülüyor. Benim tahminim de dizüstünün 2,1 milyon adet olarak gerçekleşmesi” dedi.


Servis altyapısından kanal yapısına uzanan yeniden yapılanma
Gerçekleştirdikleri yeniden yapılanmada en önemli başlığın ürüne katma değerin yansıdığı servis altyapısı olduğunu vurgulayan Çakmakçı, tüketiciye yerinde hizmet sunduklarını ve 81 ili kapsar hale geldiklerini belirtti. Tüketicinin bulunduğu noktada en geç ertesi gün hizmet sunabildiklerini vurgulayan Çakmakçı, bunun da tüketicilerde güven oluşturduğunu ifade etti. Yeniden yapılanmada ikinci başlığı ekiplerin oluşturduğunu belirten Çakmakçı, “İstihdamımızı iki buçuk katına çıkardık. Yepyeni bir kanal yapılanmamız var. KOBİ’lere gitmeye başladık. Orada yeni kanal programları geliştirdik. Kanal programlarını ve satışlarımızı destekleyecek Eskişehir, Mersin ve İzmir’de satış ekipleri oluşturduk. Kanalda orta ve küçük çaplı bayilerden sorumlu olan satış ekiplerimiz oluştu. Bu ekipler birebir o şirketlerle çalışırken bir de bölgesel kampanyalar kurguladık. Bu çok ciddi bir ivme kazandırdı. Ayrıca geçen yıl TTNET ile gerçekleştirdiğimiz tüketici kampanyası da Anadolu’daki bilinirliğimizi ve büyümemizi artıran önemli etken oldu” dedi.
Perakende tarafında da farklı bir strateji ile ürünlerini hipermarketlere taşıdıklarını da belirten Çakmakçı, “Daha önce çalışmadığımız hipermarketlere girdik. Migros, Tesco-Kipa, Carrefour, Metro Cash&Carry gibi hipermarketlerde satıştayız. Bu noktada da bizim önceliğimiz uzun süreli sürdürülebilir işbirliği” dedi.


2011’de Dell tabletler Türkiye pazarında olacak
Dell olarak tablet pazarında dünyada tanıtımı yapılmış iki ürünleri olduğunu belirten Çakmakçı, Dell olarak Android pazarında olacaklarını belirterek, yeni tablet ürünlerle ilgili şöyle konuştu: “Tabletlerimizden biri Dell Streak 5 inç android tablet bilgisayar. Hem mobil bir cihaz hem de 5 inç tablet. Bu ürünü Türkiye pazarına sokmak için android uygulamalarının yaygınlaşmasını bekleyeceğiz. 2011‘in ikinci çeyreğinde pazara tanıtmayı düşünüyoruz. Diğer ürün de 7 inç tabletimiz. Cep telefonu özelliği yok. Onun da ikinci çeyrek sonuna doğru tanıtımını yapmayı planlıyoruz. Bir de 10 inç’lik bir tablet var. Klavyesiyle hem netbook hem tablet olarak değerlendirilebilecek bir ürün. Ürün içten dönen çerçevenin kapatılmasıyla tablet PC’ye dönen tasarımı ile farklılık taşıyor. Dual Core işlemci ve Windows 7 Premium kullanılabilecek ürün, iş kullanıcılarına uygun bir alternatif sunacak” dedi. Tablet bilgisayarlara olan ilginin netbook pazarını etkileyeceğini de değinen Çakmakçı, “Türkiye’de yüzde 13-15 olan bir netbook pazarı var. Tabletler birbiri ardına geliyor bu gelişimin tam etkisi de ikinci çeyrekte netleşecek” diye konuştu.


2011’de üç önemli iş kolu
Bu yıl kendileri için perakende, KOBİ ve telekomünikasyon pazarından oluşan üç iş kolu olduğunu belirten Çakmakçı, “KOBİ ve orta ve küçük ölçekli şirketler tarafında iyi bir oyuncu olmayı istiyoruz. Masaüstü pazarında da var olacağız. Pazar büyümesinin altına düşmeyeceğiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder