6 Ocak 2011 Perşembe

LSD (Halüsinojenin Gücü)

LSD veya LSD-25 olarak adlandırılan D-Lysergic Acid Diethylamide; genel olarak arpa, buğday, çavdar ve mısır gibi tahıl ürünleri üzerinde asalak olarak yaşayan ve Çavdar Mahmuzu (Claviceps Purpurea) denilen zehirli bir mantardan sentezlenen, yarı sentetik bir halüsinojendir.

LSD FormlarıLSD Formları

 

LSD genellikle sıvı veya kağıda emdirilmiş halde, seyrek olarak da toz, jel ve tablet formlarında hazırlanır. Ağızdan, damar yolu ile veya göz üzerinden vücuda uygulanabilmektedir. 

İnsan üzerindeki etkisi; alındıktan sonra 20 ila 60 dakika içerisinde başlar ve yaklaşık olarak alınan doz ve kullanıcıya göre 6 ila 12 saat sürer. Halüsinojen olarak, 28 gramının 300.000 kişiyi etkileyebiliyor olması ne kadar kuvvetli bir madde olduğunun da açık göstergesidir. Fizyolojik olarak ilk görülen etki göz bebeklerinde büyüme olmasıdır. Kan basıncında ve sindirim faaliyetlerinde artış, ağız kuruluğu, titreme, uykusuzluk, iştahsızlık ve kontrolsüz gülmeler görülen diğer fizyolojik etkilerdir. Fizyolojik etkilerden ziyade asıl etki insan psikolojisi üzerine olanlardır. Özellikle renk, şekil ve hareketli cisimleri algılama yoğunlaşır. Yer ve zaman algısı fantastik bir durum alır. Halüsinojenlerin ortak etkisi olarak; hayaller ve var olan cisimleri farklı şekillerde algılama söz konusudur. Bu etkiler alınan miktara, kullanıcının kişiliği ve ruh durumu ile bulunduğu çevreye göre bireysel farklılıklar gösterir. 

Dr.Albert Hofmann (1906-2008)
Dr.Albert Hofmann (1906-2008)

LSD ilk kez 1938 yılında, İsviçreli kimyager Dr. Alfred Hofmann’ın, Basel kentindeki Sandoz ilaç firması laboratuarlarındaki çalışmaları sonucunda sentezlenmiş, 1943 yılında da kazayla Hofmann’ın derisi üzerinden kendi vücuduna emilimi sonucu bulunmuştur. 

Hofmann; bu maddenin kendisi üzerinde yarattığı etkiden üç gün sonra, bu etkileri araştırmak için kendisine ufak bir miktar uygulamış ve bisikletine binerek eve doğru yol almıştır. Tarihe “Bisiklet Günü” olarak geçen bu yolculukla Hofmann, LSD tribini ilk yaşayan insan olmuştur. 

 

LSD Molekülü
LSD Molekülü

Hofmann’ın çalışmasının asıl amacı şizofreni tedavisinde kullanılacak ve kan akışını hızlandırıcı etkiye sahip bir ilacın bulunmasıdır. LSD molekül yapısı itibariyle bir çeşit nörotransmitter olan Serotonin’e, aşırı derecede benzerlik göstermektedir. Beyinde, Serotonin salgılanması sonucunda kan damarları kasılarak daralır ve kan akışı hızlanır. Bu nedenle de Hofmann, çalışmalarını LSD üzerinde yoğunlaştırmıştır. 

Tam olarak geliştirildikten sonra; Sandoz ilaç firması tarafından “Delysid” ismi ile tüm dünyadaki araştırmacılar ve doktorlara dağıtılarak, her türlü hastalıkta insanlar üzerinde deneyler yapılmıştır. 

1947 yılına gelindiğinde CIA, MKULTRA adını verdiği projeyle, LSD’nin zihin kontrolü için ve kimyasal bir silah olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaya başlar. Öncelikle 68 kuşağı tabir edilen “Hippiler” tarafından halüsinojen olarak kullanılır. Daha sonra da hayat kadınları deneylere tabi tutulur. Bu araştırmalar geniş kapsamlı olarak; üniversiteler, akıl hastaları, uyuşturucu müptelaları ve mahkumlar üzerinde de yapılır. 

1960’larda A.B.D. Savunma Bakanlığı, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde LSD ile saha denemeleri yapılması izni vermiştir. İngiltere LSD’yi kendi askerleri üzerinde deneme çalışmaları yürütmüştür. Mevcut video kayıtlarında; deneme sırasında LSD verilen bir askerin ağaca çıkıp bir kuşu beslemeye çalıştığı bile görülebilmektedir. 

Hiçbir zaman tam olarak ispat edilememiş dahi olsa, kişiyi intihara ve cinayete yönelttiği düşüncesiyle, 1966 yılında kullanımı yasaklanmıştır. Kullanımı, halen çoğu ülkede yasa dışı kabul edilmekte, ağır hapis ve para cezaları verilmektedir. Buna rağmen A.B.D.’de yapılan bir araştırmaya göre; her geçen gün azalmakla birlikte 12 yaş üzeri nüfusun %9,7’sinin, hayatlarında en az bir kez olsun LSD kullandığı ve her yıl yaklaşık 200.000 kişinin LSD ile ilk kez tanışıyor olduğu ortaya konmuştur. 

Bazı ülkelerde; belirli miktarları geçmemek kaydıyla az sayıda bilim adamına laboratuar ortamında LSD üretme ve deneyler yapma izni verilmektedir. Yasak olmasına rağmen bazı psikiyatristler tarafından da terapi amacıyla LSD kullanıldığı bilinmektedir. 

Kaynaklar: 

Wikipedia
National Geographic TV
lsdaddiction.us
Cannabist Life
The Albert Hofmann Foundation 

Bu yazı hatesli tarafından hafif.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder