3 Ocak 2011 Pazartesi

Bilişimin dinamizmi iş alanlarına yansıyor

Bilisimin_dinamizmiBilgi ve iletişim teknolojilerinin yansımalarını tüm sektörlerde görüyoruz. Teknoloji sektör bağımsız her alanda iş süreçleriyle bütünleşiyor. Dolayısıyla bilişim sektöründe yaşanan tüm gelişmeler dalgalar halinde diğer endüstrileri de etkiliyor. Bu ivme bilişimin farklı disiplinleri konusunda yetkin insan kaynağının önemini ortaya koyduğu su götürmez bir gerçek. Finanstan sağlığa, üretimden savunmaya ve kamuya her endüstride bilişim uzmanları önemli bir ihtiyaç. Bu konuda söz konusu istihdam açığını daha önce de sık sık kaleme almıştık. Bu konuda bir değişiklik söz konusu değil. Bununla beraber gerek özel sektör gerek kamu gerekse STK’lar tarafından atılan adımlara bakarak bu açığın kapatılması için çok daha yoğun ve planlı bir ilerleyişin söz konusu olduğunu belirtebiliriz.
Aslında bunu bitmeyecek bir yarış olarak nitelendirebiliriz. Bilişim dünyasının dinamizmi günlük hayata yeni teknolojiler olarak yansıyor. Yeni teknolojiler ise yeni iş alanlarını ortaya koyuyor. Bu zincirin son halkasını da yeni iş alanları konusunda yetkin insan kaynağı oluşturuyor. Eğer ortada yeni bir sistem varsa bu sistemi kullanabilen bireye de ihtiyacınız var demektir. Bu da istihdam konusunda farklı bir boyutu ortaya koyuyor.


100 gence istihdam kapısı


Yenibiris.com, Smartpro ile İŞKUR’un biraraya gelerek hazırladığı, bilişim uzmanlık eğitimleri projesini destekliyor. Bu projeyle 5 ay sonunda 100 gencin bilişim alanında uzmanlık kazanarak kariyerlerine yön vermeleri hedefleniyor.
Yılmaz konuyla ilgili olarak; “Ağustos ayında başlayan proje kapsamında, bilişim sektörüne yetişmiş insangücü yaratarak istihdamını sağlamak için 480 saat sürecek uluslararası geçerlilikteki bilişim uzmanlık eğitimleri burslu olarak verilecek. Yurtdışında 15 bin dolar civarında maliyetlerle verilen ‘Bilişim Sistemleri Uzmanlığı’, ‘Yazılım ve Test Uzmanlığı’ ve ‘Network ve Telekom Uzmanlığı’ eğitimleri, mülakatta uygun görülen ve ilk başvuran 100 kişiye tamamen ücretsiz olarak verilecek. Ayrıca yine ilk başvuracaklar arasından nitelikleri uygun görülen 400 kişi de yüzde 70 burs desteği ile eğitimlere katılmaya hak kazanacak. Başvurular www.yenibiris.com/smartpro adresinden yapılabilecek” dedi.


Burcak_Pak_YilmazSosyal medya uzmanlığı öne çıkıyor


Ofis verimlilik araçlarının kullanımının en çok aranan BT donanımları arasında yer aldığını belirten Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, ayrıca işin tanımına göre örneğin web tasarımı ve programlaması gibi çeşitli BT yetkinliklerinin aranabildiğini kaydetti. Son dönemde sosyal medya uzmanlığının da aranan nitelikler arasında yer aldığını ifade eden Yılmaz, şirketlerde teknik tarafta açık olan pozisyonlar hakkında şunları söyledi:
“Nitelikli insan kaynağı açığının yüzbinle ifade edildiği sektörde veritabanı yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı, sistem ve ağ uzmanı, Java uygulamaları uzmanı, iş analisti, web master, ABAP uygulama geliştirme uzmanı ve flash animasyon uzmanı ve web tasarım/grafik tasarım uzmanı en çok arananlar arasında bulunuyor.”
Adayların en çok ilgilendikleri alanlar arasında yazılım ile web ve grafik tasarım uzmanlığının öne çıktığını söyleyen Yılmaz, “Özellikle tasarım yaratıcılık gerektiren bir alan olduğu için bu yönüyle de gençlerin ilgisini çekiyor. Bu alanlara ilgi duyan gençlere sertifika eğitimlerine katılmalarını ve kendilerini bu yönde geliştirmelerini öneriyoruz. Yenibiris.com olarak, yerel ve küresel değişimleri göz önünde tutarak farklı sektörlere yönelik geliştirdiğimiz eğitim odaklı projelerle istihdam piyasasında fark yarattığımıza inanıyoruz. Özellikle bilişim sektöründe yaşanan nitelikli personel sıkıntısını gidermek amacıyla işbirlikleri yaparak eğitim programlarına destek veriyoruz. Bilişim sektöründeki nitelikli insan kaynağı açığının giderilmesi misyonuyla bu alandaki çeşitli uzmanlık programlarını adaylarla buluşturarak sektörün gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar değişik sektörlere yönelik uzmanlık programları için şirketlerle işbirliği yaparak önemli eğitim projelerine imza attık. Projeler sonucunda bugüne kadar yüzlerce kişi, çoğu bilişimin farklı kollarında, giriş seviyesinden uzmanlık seviyesine kadar çeşitli kademelerde eğitim alarak bu eğitimlerden aldıkları güçle kariyerlerine yeni bir yön verdi” dedi.


Kamuda da İK sıkıntısı var


Bir milyon hedefi
TÜBİSAD’ın rakamlarına göre bilişim sektörü çalışanı nüfusuna bakıldığında 100 bin kişilik bir açık söz konusu. Şu anda ülkemizde 130 bin bilişim çalışanı olduğu belirtiliyor. ‘Hedef 2023’ vizyonu kapsamında ise bir milyon bilişim çalışanının istihdam edilmesi hedefleniyor.
Kamu tarafında da yetkin insan kaynağı konusunda sıkıntılar söz konusu. İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grubu’nun 401 kamu kurumu temsilcisi ile gerçekleştirdiği araştırma kamuda insan kaynağı konusunda net rakamlar ortaya koyuyor. Araştırmaya göre kamuda insan kaynakları tarafında yüzde 65 oranıyla adreslenen en büyük sorun, nitelikli insan kaynağı bulunamaması. İkinci en büyük sorun yüzde 62 oranıyla kamuda BT elemanlarının maaşlarının düşük olması. Kamu BT elemanlarının özlük hakları, unvanlarında yaşanan sıkıntılar yüzde 50 ile üçüncü sırada geliyor. Yüzde 46 ile kamu da insan kaynağının eğitimi konusunda yeterli kaynağa sahip olunamaması bir sonraki başlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar dolayısıyla kamu tarafında yarı yarıya bir memnuniyetsizlik söz konusu.


Yusuf_Azozİnternet BT’yi pazarlama süreçlerine dahil ediyor


BT’nin şirketlerin bir anlamda altyapısı haline gelmesine değinen Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Kurumsal kaynak planlaması yazılımları, CRM yazılımları, İK yazılımları şirketlerin temel işleyiş süreçlerini şekillendiriyor. İnternetin pazarlama mecrası olarak yükselmesi, BT süreçlerini pazarlamaya da dahil etti. Bu yüzden artık hemen her departmanda, BT süreçlerine hakim özel profesyonellere ihtiyaç doğuyor. Genellikle istatistik ve raporlama operasyonlarıyla birlikte işleyen bu süreçleri, bu konuda eğitim almış kişiler yürütüyor. Bu donanımı  bir yazılım mühendisinin aldığı eğitimle kıyaslayamayız ancak bu profesyoneller, bilişim teknolojilerini kendi alanlarında etkin kullanma anlamında temel bazı yetkinliklere sahipler” dedi.
Azoz’a göre mühendislik ilanlarına bakıldığında, 2010 yılı içinde en çok ilan yayınlanan ve en çok başvuru alan ilk üç pozisyonun makine, inşaat ve satış mühendisliği olduğu görülüyor. Bu sıralama bir yandan iş ilanlarıyla başvuru oranı arasındaki arz – talep orantısını doğruluyor. Pozisyonlar aşağı yukarı aynı şekilde sıralanıyor. Yani ne kadar fazla ilan yayınlanırsa, başvuru da o kadar yükseliyor. Özellikle ilk beşteki pozisyonlarda ilan başına ortalama 230 – 270 arası başvuru düştüğü görülüyor.
Yazılım mühendisi açığının diğer pozisyonlara göre daha fazla olduğunu kaydeden Azoz, “İlanlarda 7. sırada olan yazılım mühendisliğinin, başvurularda 16. sıraya kadar düşmesi, bu alanda bir açık bulunduğunun en önemli göstergelerinden biri. Yazılım mühendisi ilanlarına yapılan ortalama başvuru sayısı, 175 olarak gerçekleşmiş” dedi.


2010 yılı içinde en çok yayınlanan ilanlar


Pozisyon    İlan
Makine Mühendisi    557
İnşaat Mühendisi    452
Satış Mühendisi    435
Elektrik Mühendisi    335
Üretim Mühendisi    228
Mühendis    216
Yazılım Mühendisi    205
Proje Mühendisi    202
Elektrik Elektronik Mühendisi    194
Araştırma Geliştirme /
AR-GE  Mühendisi    185
Endüstri Mühendisi    163
Aktif Satış Mühendisi    130
Gıda Mühendisi    123
Kalite Mühendisi    113
Ziraat Mühendisi    103
Planlama Mühendisi    102
Satınalma Mühendisi    99
Çevre Mühendisi    92
Kimya Mühendisi    90
Kalite Güvence Mühendisi    87


2010 yılı içinde en çok başvuru alan teknik pozisyonlar


İlan Başvuru
Makine Mühendisi    152.666
İnşaat Mühendisi    131.456
Satış Mühendisi    97.462
Üretim Mühendisi    92.432
Mühendis    71.883
Elektrik Mühendisi    58.932
Elektrik Elektronik Mühendisi    55.249
Endüstri Mühendisi    53.374
Proje Mühendisi    52.919
Araştırma Geliştirme /
AR-GE  Mühendisi    52.626
Kalite Mühendisi    46.821
Kimya Mühendisi    38.572
Kalite Güvence Mühendisi    37.146
Satınalma Mühendisi    36.400
Yazılım Mühendisi    36.054
Gıda Mühendisi    32.835
Üretim Planlama Mühendisi    32.110
Planlama Mühendisi    31.516
Aktif Satış Mühendisi    25.249
Saha Mühendisi    24.843


Tugba_AvciYazılımcı tarafında açık var


Bilişim araçları bir şirketin sadece BT departmanı çalışanları tarafından kullanılmıyor. Satış, muhasebe ya da insan kaynakları gibi farklı bölümlerde çalışan bireylerin temel bilgi teknolojileri araçlarını etkin şekilde kullanabilmesi bekleniyor. Şirketlerin BT dışı personelinden beklediği bilgi teknolojileri becerilerine değinen HiperaktİK Kurucu Ortağı Tuğba Avcı, şunları aktardı: “Microsoft Office Professional’ın tüm
araçlarını çok iyi kullanmak diğer tüm çalışanlardan birkaç adım önde olmak anlamına geliyor. MS Project, MS Visio, Excel ve Outlook’u çok iyi kullanmak kritik nokta. Ayrıca iyi bir internet kullanıcısı olunması ve e-posta kültürüne sahip olmak çok önemli. CRM ve ERP çözümü kullanan şirketler için kullanılan çözüme hakim olunması, donanım tarafında ise faks, fotokopi, yazıcı, sunu cihazı gibi araçların kullanılabilmesi gerekiyor.” Yazılım projesi yönetmek başlı başına bir iş olarak görülmeli


Açık olan pozisyonlara değinen Avcı, şu bilgileri verdi: “Teknik tarafta daima açık olan pozisyonlar her zamanki gibi yazılım pozisyonları. Ancak, bu durum iyi yazılımcı olmadığı
ya da yeterli yazılımcı olmadığı anlamına gelmesin. Yazılımcı çalıştırmak ve yazılım projesi yönetmek başlı başına bir iş olarak görülmediği sürece yazılımcı arayışı böyle devam edecek. Yazılım projesine hazırlanırken iyi iş analistleri ile çalışıp, farklı senaryolarda analizin test edilmesi ve sorgulanması gerekiyor.
Bu aşamadan sonra o projede hangi yazılımcı çalışırsa calışsın, proje öyle böyle tamamlanır. Web tarafında ve mobil alanda ağırlıklı olarak yazılımcılar aranıyor. Yazılımı takip eden pozisyonların başında iş analistleri, yazılım test mühendisleri ve sistem yöneticileri geliyor. BT şirketleri ön satış mühendisi ve sahada çalışacak sistem mühendislerine ihtiyaç duyuyor. Adaylar son dönemde proje yönetimi ve mobil yazılım tarafına yöneliyor.”


Sürekli gelişim süreci
Bilişimin çeşitli alanlarında uzmanlaşmak bireylerin kariyer yolunda farklılaşmalarını sağlayan bir faktör. Ancak sektör uzmanları, bir konuda uyarıyor: “Artık tek bir konuda uzmanlaşmak yeterli değil; farklı konulara odaklanmak gerekiyor.”
Nitelikli insanın çıkış noktası tabii ki üniversite ancak bilişimde yetkin olmak için salt üniversite eğitimi yeterli değil. Bu alanda kariyer yapmayı hedefleyen bireylerin, teknolojinin hızlı gelişim temposuna ayak uydurması ve yenilikleri takip ederek kendini geliştirmesi gerekiyor. Bu süreci hayatın sadece bir bölümüyle sınırlamak doğru değil. Buna ömür boyu izlenmesi gereken bir yol olarak bakmak belki de en doğrusu.


Hayrettin_UcuncuNicelik değil nitelik önemli


Son dönemde tercih edilen BT eğitimlerine değinen Medyasoft Eğitim Müdürü Hayrettin Üçüncü’ye göre gelişen teknolojiyle paralel olarak kurumlar ve bireyler rekabet güçlerini artırmak için bilişimde uzmanlaşmaya önem vermeye başlamış durumda. Üçüncü konuyla ilgili şunları aktardı:
“‘Ne istersen var’  ya da ‘Bir sürü sertifikam var’ modeli yerini ‘Şu konuda uzmanlaştık’; bireyler için de eğitimime paralel olarak ‘BT alanında şu yetkinlikleri edindim’ şekline dönüştü. Bu durum eğitim sektörünün yönünü değiştirmesine neden oldu. Birey aldığı üniversite eğitimine paralel sertifika programlarını tercih ederken kurumlar teknik eğitimler yerine çözüm bazlı eğitimleri tercih etmeye başladılar. 2010 yılının ilk 3 çeyreğini genel değerlendirmek gerekirse bireylerin Microsoft, SAP, Adobe, PMI gibi sertifika programlarını tercih ettiğini söyleyebiliriz. 2010 yılı başı itibari ile özellikle kurumlar sınıf eğitimlerine paralel olarak, e-öğrenim ve karma eğitim modellerini tercih etmeye başladılar. Bu da kurumların daha esnek, istediği zamanda ve istediği içerikteki eğitimi, zaman ve yer bağımsız, istediği kadar almak istediğini gösteriyor. 2011 yılında uzaktan eğitim çözümlerinin, sınıf eğitimlerine oranla daha hızlı büyüyeceğini söylemek mümkün. Medyasoft olarak birey ve kurumlara çeşitli başlıklarda gerek sınıf, gerekse uzaktan eğitim modeli ile eğitim çözümleri sunuyoruz. Bu başlıklar; Microsoft Sistem ve Ağ Uzmanlığı, Microsoft Yazılım ve Veritabanı Uzmanlığı, Microsoft Office, Adobe Design, Adobe Web, AdobeProduction, Autodesk ile Bilgisayar Destekli Çizim-Tasarım, SAP Danışmanlık, SAP Kurumlara Özel Eğitimler, SPSS Sertifikasyon, Proje Yönetimi, Microsoft Project ve Project Server, DynED ile Karma İngilizce eğitimleri olarak sıralanıyor.”


Kendine yatırım yapan seçiliyor
Bilişim sektöründe uzmanlaşmanın önemini vurgulayan Üçüncü, bu sektörün dinamiklerinin diğer birçok endüstriden farklı olduğunu hatırlatarak, “Bu nedenle çalışanlar öğrenmeye açık olmak ve teknolojiyi takip etmek konusunda teşvik edilmeye başlandı. Bu bağlamda hemen hemen tüm şirketlerin sosyal medyada grupları, sayfaları, blogları yer almaya başladı. Genelleme yaparsak Office programları eğitimleri, Adobe tasarım eğitimleri, web konferans çözüm eğitimleri, e-öğrenme içeriği üretme eğitimleri, güvenlik eğitimleri, sistem, ağ, iş zekâsı  ve veritabanı eğitimleri kurumların en çok tercih ettiği eğitimler” şeklinde görüş bildirdi.
Kariyer planlamanın tüm yaşantı boyunca devam eden bir süreç olduğunu belirten Üçüncü, “Bilişim sektöründe kariyer seçenekleri pek çok açıdan zengin olan satış, görsel tasarım, sistem, ağ ve iş zekâsı alanlarında yetenekli ve deneyimli bilişim elemanları tercih ediyor. Şirketler insan kaynağı seçimi yaparken değerlerini, ilgi alanlarını, becerilerini iyi bilen; hedeflerini belirlemiş; bu doğrultuda kendine yatırım yapmış bireyleri tercih ediyor. Ne kadar sertifika sahibi olduğunuz değil, hangi sertifikaların aldığınız eğitim ve yapmak istediğiniz işle ilintili olduğuna bakılıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Guray_Merte-Ticaret ve sayısal pazarlama yeni iş alanları yaratıyor


Monster Gelişen Pazarlar Avrupa Bölge Müdürü Güray Mert’e göre yazılımla uğraşan şirketler çalışanlarının Java ve C# ile web ve mobil uygulamalar geliştirme bilgisinin yanında satış, muhasebe, stok, üretim gibi iş bilgisine sahip olmasını bekliyor. Sistem analiz, test ve tasarım ile yazılım projeleri yönetimi konusunda yetkin olmaları da diğer bir artı. Yönetim pozisyonlarında konumlanacak adayların Java ya da C# programlama dilleri ile ITIL – bilgi işlem hizmetleri yönetimi konusunda uzmanlığa sahip olması beklentisine işaret eden Mert, aynı zamanda yönetim becerileri konusunda yetkinliğin önemini vurguladı. Teknik tarafta şirketler çalışanlarının sanallaştırma, bulut bilişim, güvenlik, ağ mimarisi ve felaket kurtarma konularında yetkinleşmesini bekliyor.
Son dönemde şirketlerde teknik tarafta açık pozisyonları sorduğumuz Mert; yazılım (Mobil Teknolojiler, .Net, C#, Java), depolama, güvenlik, felaket kurtarma, sanallaştırma, veritabanı, iş zekâsı ve e-iş konularında uzman ve yönetici arayışının söz konusu olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra ERP danışmanları, SAP modül danışmanları (özellikle FI/CO, ABAP), teknik yönü güçlü satışçılar, ürün müdürleri ve telekom mühendisleri aranan adaylar arasında sıralanıyor. Mert’e göre adayların genelde başvurduğu alanlar da bu pozisyonlarla paralel.
e-Ticaret ve etkileşimli pazarlama başlıklarına özellikle dikkat çeken Mert, “Türkiye’de internet penetrasyonunun hızlı artışı ve genç nüfusun teknolojiyi çabuk benimsemesi e-ticaretin ve sayısal pazarlamanın da süratle gelişmesini sağlıyor. Bu alanlardaki deneyimli ve donanımlı personel sayısı halihazırda ihtiyacı karşılamıyor. Bu alandaki yetenek açığı daha da artacak gibi görünüyor. Özellikle teknolojiyi anlayan ve yakından takip eden, eğilimleri iyi yorumlayan, analiz yönü kuvvetli iş geliştirme ve sayısal pazarlama uzmanları ile internet teknolojilerine hakim yazılımcılara ihtiyaç var. Üstelik bu ihtiyaç hızla büyüyor” dedi.


Kariyer planını doğru yapmak…


Uzmanlar, yeni mezunların ve iş hayatına atılacak gençlerin kariyer planlamalarını doğru şekilde yaparak ilerlemesi gerektiğinde hemfikir. Tabii burada eğitim sisteminin rolü çok
büyük. Eğitim kurumlarının öğrencilere bu vizyonu sağlayıcı çalışmalar gerçekleştirmesi gerekiyor. Şu anda eğitim kurumlarıyla derecede işbirliği olmadığı gözleniyor. Buna karşın sanayi-üniversite işbirliğini destekleyen proje örnekleri çoğalıyor.
Eğitim bir kişinin yetkin olması için yeterli değil. İş ortamında kazanılan deneyimin yanı sıra kişisel gelişim insan kaynağını nitelikli hale getiriyor. Sosyal yetkinlikler insan kaynağının farklılaşmasına olanak tanıyor.
Yeni teknolojilerle sahip olunması gereken yetkinliklerde de yeni eğilimler ortaya çıkıyor. Sektör uzmanları son dönemin açık pozisyonları ve adayların yöneldiği alanlar hakkında ise farklı görüşleri ortaya koyuyor.


Nilgun_ozkasapSAP danışmanları artacak


Dünya üzerinde en yaygın şekilde verilen eğitimlerden biri SAP eğitimleri. Gerçekleşen eğitimlerle dünya çapında SAP danışmanları yetiştiriliyor. Dünyada 1 milyondan fazla SAP danışmanı bulunuyor. Türkiye’de ise bu rakam bu yıl itibariyle bin 200. SAP Türkiye, bu rakamı 2014 yılına kadar 2 bin 500’e çıkarmayı hedefliyor.
SAP Eğitim, markanın eğitimlerinin verilmesi konusunda dünya çapında çalışmalarını sürdürüyor. SAP eğitimleri ayrıca şirketin çözüm ortakları tarafından sunuluyor.
SAP Eğitim’in dünyanın en büyük BT eğitim kuruluşlarından biri olduğunu belirten SAP Türkiye Eğitim Yöneticisi Nilgün Özkasap, organizasyonun her yıl 45 ülkede 300 binden fazla kişiyi eğittiğini belirtti. 1990 yılından bu yana 210 binin üzerinde SAP sertifikalı danışman mezun ettiklerini kaydeden Özkasap, şunları aktardı: “Şirketler çalışanlarını daha çok iş süreçleri eğitimlerine yönlendiriyorlar. Farklı modüllere ve bileşenlerine genel bakış sağlayan süreç eğitimleri, iş süreçlerine odaklanıyor ve katılımcılara SAP çözümünü iş süreçlerine uygulamak için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmede yardımcı oluyor.  Eğitimler SAP sistem özellikleriyle ilgili olduğundan, ekip üyelerine iş gereksinimleri ve kapsam hakkında bilgiye dayalı karar alma olanağı sağlıyor. Kurumlar için maliyetleri kısmak söz konusu olduğunda ise ‘sanal sınıf eğitimleri’ talep ediliyor. Seyahat masrafları ve gizli verimlilik kaybı maliyetleri düşünüldüğünde bu eğitimler çözüm olabiliyor.”


Hedef iş süreçlerini etkinleştirmek
Kurumların BT eğitimlerinden en temel beklentilerinin projelerinin en hızlı ve etkin şekilde yürümesini sağlamak olduğunu belirten Özkasap, aynı zamanda iş süreçlerinin en başarılı şekilde yönetebilmesi beklentisine de dikkat çekti. SAP kullanan şirketlerin daha çok proje ekipleri ve son kullanıcıları için esnek ve çözüm odaklı eğitim programları talep ettiklerini belirten Özkasap, “Burada önemli olan eğitim alacak katılımcıların gereksinimlerini karşılayacak eğitim verme yöntemlerini seçmek ve eğitim içeriğini belirlemektir” dedi.
Özkasap, şirketlerin çalışanlarından sahip olmalarını beklediği BT yetkinlikleri hakkında ise şunları aktardı: “SAP yazılımlarının yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak isteyen şirketler için uygulama, işletim ve yükseltme alanlarında nitelikli çalışanlar seçmek çok önemlidir. SAP, uygulama ekipleri ile çalışmakta ve katılımcıları iş hedeflerine ulaşabilmeleri için gerçekçi bir eğitim planı temelinde eğitmektedir. Şirketlerin BT eğitimlerinden beklentileri sadece ilgili konunun teorik olarak verilmesinden yana uygulanabilirliğinin olmasıdır.  Bazı kurumlar eğitimlerden sonra çalışanlarının bilgi seviyesini ölçmek ve eğitimin geri dönüşünü değerlendirmek adına sertifikalandırma yolunu tercih ediyor. Kişilerin eğitim aldıkları konuda sertifikaya sahip olmaları bilginin belgelenmesi ve uluslararası platformda geçerliliği açısından değer yaratıyor.”


Teknolojiye hakim insan kaynağı beklentisi


Kurumsal şirketler için çalışanlarının son teknolojilere hakim olması çok önemli olduğunu vurgulayan İlik, konuya şöyle açıklık getirdi: “Çünkü gelişen her teknoloji, her yeni sürüm, şirketlerin maliyetlerini düşürmek ve iş yüklerini azaltmak gibi amaçlara hizmet ediyor. Bu yüzden şirketler, yeni teknoloji ürünlerinin getirdiği yenilikleri ve faydaları maksimum seviyede kullanabilmek için çalışanlarını bu teknolojilerle ilgili eğitimlere yönlendiriyor. Şirketler genellikle bünyelerinde özellikle sistem, ağ, yazılım ve veritabanı alanlarında uzmanlaşmış bireyler barındırmak istiyor ya da barındırıyor. Bu bireylerin gelişimleri ve eğitimleri şirketler için büyük önem taşıyor. Bu noktada şirketlerin en temel beklentileri yazılım tarafında .Net  alanında oluyor. Özellikle yazılım uzmanlarının veri bütünleştirmesi tarafında WCF, sunumu tarafında WPF ve iş süreçlerinin yazılıma aktarılmasında WF konusunda uzmanlaşmalarını, veritabanı tarafında ise SQL Server alanında uzmanlaşmalarını bekliyorlar. Sistem tarafındaysa öncelikli olarak altyapı tasarımı için Windows Server 2008 R2 ve sistem yönetiminde verimliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesini sağlayan System Center ürün ailesi üzerinde çalışanlarının  yetkin olmalarını bekliyorlar.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder