11 Ocak 2011 Salı

Almanya'da yaşayan fakir gurbetçiye çifte vergi yok

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Almanya'nın ilgili otoritesi arasında yürütülen görüşmelerde, büyük ölçüde mutabakata varıldı. Yeni anlaşmada eskisinden farklı bazı değişikliklere gidildi. Edinilen bilgilere göre Almanya emeklilik geliri düşük olan gurbetçilerden vergi istemeyecek. Yüksek olanlardan ise Alman vatandaşların ödediğinden az olmak şartıyla kısmi vergi alınacak.


Yeni anlaşmada eskisinde olduğu gibi gelir farkına bakılmaksızın gurbetçiler Türkiye'den mülkiyet alma, işyerine sahip olma, bankada para bulundurma ve kira geliri elde etmeleri durumunda çifte vergilendirmeye tabi tutulmayacak.


Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasında mutabakata varılmasına rağmen henüz imzalar atılmadığı için onay gecikse de gurbetçiler mağdur edilmeyecek. Onayın 1 Ocak 2011'den sonra gerçekleşmesi halinde ise Almanya'da yaşayan gurbetçi vatandaşlar geçmişe yönelik iade alabilecek. Henüz Almanya'nın feshettiği anlaşmanın bu yılın sonuna kadar geçerli olduğunu aktaran Maliye kaynakları, "Görüşmeler tamamlanmak üzere. Üzerinde mutabık kaldığımız bir metin var. Her iki ülkenin bakanı ya da ilgili otoritesinin yetkili isimleri tarafından imzalanacak. Süresi yılbaşında dolacak mevcut anlaşmadan tek farkı ise yüksek emeklilik geliri elde edenlerden düşük oranda bir vergi alınacak." dedi. Aynı yetkili bu ülkede yaşayan gurbetçilerin büyük kısmının vergi için belirlenen limitin altında kalacağını kaydetti.


İki ülke arasında 16 Nisan 1985 tarihinde imzalanan gelir ve servet üzerinden alınan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması 21 Temmuz 2009 tarihinde Almanya tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti. Anlaşmanın sona ermesi en çok bu ülkede emekli olan ancak Türkiye'de yaşayan vatandaşları ilgilendiriyor. Alman yönetimi fesih kararını iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin değişmesine bağlıyor. Söz konusu konu gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'ye Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesinde de gündeme gelmişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuyla yakından ilgilenerek anlaşmanın tekrar yürürlüğe girmesi için temaslarda bulunmuştu.


ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder