3 Ocak 2011 Pazartesi

Windows 32 Bit ve Windows 64 Bit Arasındaki Fark

Windows işletim sistemlerinin XP’den sonra ikiye ayrılan mimarileri 32-bit ve 64-bit olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki hangi mimari hangi açıdan daha avantajlı?
Windows XP 2001 yılında yayınlandığında, işletim sistemi dünyasında artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı tahmin ediliyordu. XP gerçek anlamda Windows platformunda köklü değişiklikler yapmayı başarmıştır. Şimdilerde aynı değişim rüzgarı Windows 7 ile birlikte yaşanıyor.

Windows 7 işletim sistemi ile birlikte Microsoft, yüzünü geleceğe döndü diyoruz. Bu iddianın doğruluk payı oldukça yüksek. Zira Windows 7, her anlamda geleceğin teknolojisini içerisinde barındırıyor. Bundan 9 sene önce Windows XP de aynı yenilikleri bünyesinde barındırıyordu.



Windows XP ile birlikte Windows kullanıcıları iki farklı mimari ile tanışmış oldu. Windows XP 32-bit ve Windows XP 64-bit bu iki farklı mimarinin ismi oldu. 64-bit işlemci mimarisi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yazılımlar da işlemcilerin bu yeni mimarisine uymaya hazırlanıyordu.


64-Bit Bize Ne Kattı?


Windows XP 64-bit bu anlamda 64-bit mimarisine entegrasyon sağlayan ilk komplike yazılımlardan biri olma özelliğini taşıyor. İşin aslı 64-bit işlemciler 1970'li yıllardan beri mevcudiyete sahip. Peki bu dönemden beri olan bir mimari neden sektörde kendine sağlam bir yer edinmek için 2000'li yılları bekledi? Bunu kullanım formu açısından cevaplayabiliriz. X86-64 ve 64-bit PowerPC işlemci mimarileri, 64-bit işlemci mimarisinin endüstride de kullanılmasına olanak sağladı.



64-bit Windows XP ile birlikte endüstri de 64-bit
mimarisiyle tam anlamıyla tanışmış oldu


64-bit işlemci mimarisinin yazılımlar açısından yeniliği son derece önemli oldu. Tabii bu yeniliklerin avantajlarından tam anlamıyla yararlanabilmek için 64-bit mimarisine uyum süresi gerekiyordu. Şöyle bir avantaj mevcuttu; 64-bit mimarisini destekleyen bir kod yapısı, 32-bit mimarisini de destekliyordu. Tabii ki bunun tersi geçerli değildi. 64-bit mimariye sahip işlemcilerin veriyolu daha seri bir şekilde kullanılabiliyor.


Teoride 32-bit mimarisine nazaran iki katı daha fazla veriyoluna sahip olması gerekiyor. Fakat uyum ve donanımsal gereklilik, 64-bit mimarisini bir parça kısıtladı. Buna rağmen 32-bit'e nazaran çok daha hızlı bir veri akışı sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder