7 Ocak 2011 Cuma

Tarımsal çevre kirliliği araştırılıyor

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca organize edilen ve 40 ilden uzman görevlinin hazır bulunduğu tarımsal çevre ve su kirliliği 2010 yılı hizmet içi eğitim semineri Hatay Tarım İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Antakya'da başladı.
İki gün sürecek eğitim seminerinin başlangıcında bir konuşma yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çevre ve Afet Daire Başkanı Dr. Ö. Faruk Mutlu, suyun günümüzde stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Mutlu suyun çoğunun nimet, azının felaket olduğunu ifade ederek suyun barışçıl amaçlarla, insanlık için kullanılmasının önemini vurguladı.


Çevre konusunun, 20-30 yıl önce gündeminde bile olmadığını ancak günümüzde cumhurbaşkanlıkları düzeyinde ilk sırada yer aldığını söyleyen Dr. Mutlu, çevrenin kirlendiğinde öneminin fak edildiğine dikkat çekti.


İklim değişikliklerinin tüm dünyayı ilgilendirdiğini, son süreçte yaşanan sel, don afetlerinin bu değişikliklerin sonucu olduğunu belirten Dr. Mutlu, insanın yaşadığı sürece kirlilik bırakacağını ifade etti ve "Önemli olan zamanında bu kirliliği bertaraf etmek ve enerji tasarrufu yapmaktır" dedi.


1 LİTRE MEYVE SUYU İÇİN 20 LİTRE SU HARCANIYOR


Dünya genelindeki büyük şirketlerin gündeminde su pazarının yer aldığına dikkat çeken Dr. Mutlu, "Ülkemizde 1 litre meyve suyu üretmek için 20 litre su harcanıyor. Bunları dikkate alınca suyun çok ciddi anlamda stratejik bir önemi sahip olduğu gözleniyor. Hala çok ucuza su kullanıyoruz. Su doğuştan varolan haktır. Umarım ileride pahalıya içmeyiz. Ülke olarak su zengini değiliz, kendimize yetecek derecede suyumuz var sadece. Yakın gelecekte su sıkıntısı çekmemek için dikkatli kullanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Hatay Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, canlıların yaşamının devamı için su, toprak, hava, ısı ve ışığın önemli olduğunu, bunlardan birinin yokluğunda canlı yaşamının tehlikeye girebileceğini aktardı.


Tarım mensupları olarak görev alanlarına giren toprak ve suyun korunması için mücadele ettiklerini belirten Zabun, Hatay'da sahil bandındaki sanayi işletmelerin ister istemez katı-sıvı atıklarla çevreyi kirlettiğini, bu kirliliği önlemeye yönelik gerekli kontrol ve müdahaleleri yaptıklarını söyledi.


Çevre kirliliğinin, ürünü olumsuz etkilediğini, dolayısıyla çiftçiyi, ihracatı da etkilediğini ifade eden Zabun, bu tür eğitim seminerleriyle hedeflerinin, çevrenin temiz tutulmasına, bilinçli ilaçlama yapılmasına katkıda bulunmak olduğunu kaydetti.


Bu yazı webziraat.com sitesinden yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder