11 Ocak 2011 Salı

Sony α33 ve α55 Fotoğraf Makineleri

Sony'nin yeni 55 DLSR fotoğraf makinelerinin Türkiye Lansmanı, Sony Cyber-shot ve Alpha Ürün Müdürü Murat Gebeceli’nin evsahipliğinde Kanyon Mars Cinebonus Sinemaları’nda yapıldı. Ben de THGTR adına oradaydım ve α33 ve α55'i deneme fırsatı buldum. Deneme çekimlerimden önce isterseniz fotoğraf makinesinin özelliklerine kısaca bir göz atalım.
Şimdiye kadar ilk kez Sony’nin Tam Geçirgen Hareketsiz Ayna Teknolojisi’ni (Translucent Mirror Technology) kullanan α33 ve α55 dijital fotoğraf makineleri ile Sony, DLSR fotoğraf makine standartlarını bir adım öne taşıdığını düşünüyor.



Lansman'da da en çok öne çıkarılan konu bu oldu: Tam Geçirgen Hareketsiz Ayna Teknolojisi. İsterseniz bunun ne olduğuna Sony Lansman'ından çektiğim slayt fotoğrafları ile göz atalım.



Son
Bu slaytta geleneksel SLR makinelerin çalışma mantığını görüyoruz. Buradaki sorun; perdenin açılıp kapanma sırasında yaşanan gecikme ve sensörün sürekli odaklama yapamaması.



Tam geçirgen hareketsiz ayna teknolojisinde ise bir perde bulunmuyor. Bunun yerine özel geliştirilmiş bir ayna ile görüntünün bir kısmı sensöre aktarılıyor, böylece sensör sürekli netleme yapabilirken; geleneksel SLR fotoğraf makinelerinde perde açılıp kapanma sırasında oluşan gecikme sorunu ortadan kalkmış oluyor.



Peki, bunun bize faydası ne? Sony α33 ile saniyede 7 kare fotoğraf çekebilmek mümkün iken; Sony α55 ile saniyede 10 kare fotoğraf çekebiliyoruz. Sony, bu değerlere ancak profesyonel bir fotoğraf makinesi ile ulaşabileceğimizi hatırlatıyor.



Bunun dışında "Tracking System" ile 50 km/s hıza ve 8 metre uzaklığa kadar tüm nesneleri takip edebiliyorsunuz.
15 noktalı Cross sensörleri sayesinde de resimlerde yatay ve dikey açıları daha iyi ayarlayabiliyoruz. Sony α33 ve α55'de yüz tanıma teknolojisi olduğunu da hatırlatalım.



İşte bu ilginç bir özellik. Sony α33 ve α55'in özel vizörü sayesinde gözünüzü vizörden ayırmaksızın 7.5 kat veya 15 kat büyütme yapabiliyoruz. Daha da ilginç olan ise, diyelim siyah beyaz bir fotoğraf çekeceksiniz, önce fotoğrafı çeker, daha sonra fotoğrafta oynama yaparsınız. Sony α33 ve α55'de ise, önce ayarları yapın sonra vizörden resmin nasıl çekileceğini görün. Yani, fotoğraf makinesini siyah beyaz çekim için ayarladığınız zaman, vizör size siyah beyaz görüntü göstericek. Vizördeki görüntü neyse çektiğimiz görüntü de o olacak.



Bir diğer ilginç özellik de HDR. Özellikle ışığın arkadan yansıdığı durumlarda bu özellik ile daha detaylı fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer amatör bir kullanıcı iseniz ve en iyi sonucu almak istiyorsanız, "Auto+" modunu kullanarak HDR da dahil tüm ışık ayarlarının fotoğraf makinesi tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz.



Sony α33 ve α55 3D ve panoramik görüntü çekebiliyorsunuz. Lansman'da 3D ile çekilmiş görüntüleri izleme şansı buldum. Özellikle yakın objelerde 3D hissini hissetmek mümkün. Fakat bu teknolojinin daha gelişmesi gerekiyor. Panoramik görüntü ise kusursuz. Yapmanız gereken tek şey, denklanşöre basıp fotoğraf makinesini 180 derece çevirmek. Örnek bir fotoğrafı ikinci sayfada bulabilirsiniz.



α33 ve α55 ile ISO 100'den 12800'e kadar hassas ölçümleme yapabilmek mümkün.
Fotoğraf makinelerinde BIONZ işlemci bulunuyor. Sensörler ise Exmor.
Sony, DLS makineleri için değişik özelliklerde Carl Zeiss ve Sony'nin kendi geliştirdiği G serisi toplam 30 farklı lens seçeneği sunuyor.
Sony'nin α33 ve α55 için önerdiği Türkiye satış fiyatı şöyle:

  • Sony α33 tek lens (18-55 mm): 1699 TL

  • Sony α33 çift lens (18-55 mm ve 55-200 mm): 2139 TL

  • Sony α55 tek lens (18-55 mm): 2049 TL

  • Sony α55 çift lens (18-55 mm ve 55-200 mm) 2499 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder