11 Ocak 2011 Salı

Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak 10 büyük gelişim

Onumuzdeki1. Bulut bilgiişlem
Tüm servislerin sanallaştırılmış ortamlardan ve ağ üzerinden verilmesini öngören bulut bilgiişlem, günümüzde olduğu kadar gelecek 10 yılda da gündemde olacak. Zaman içinde sadece büyük değil, küçük ve orta ölçekli işletmeler de bulut bilgiişlem ürünlerinden yoğun biçimde faydalanmaya başlayacaklar.
2. Çevreci BT
Günümüzün gözde konularından olan çevreci yaklaşımlar, özellikle nüfusun hızla artarak kaynakların azaldığı bir dünyada önemini korumaya devam edecek. Kağıtsız ofisler, seyahat ihtiyacını azaltan telekonferans sistemleri, karbon içermeyen ve geri dönüşüm ortamında kolayca ayrıştırılabilen doğal hammaddeler kullanıcıların gözdesi olacak.


3. Mobil teknolojiler
21. yüzyılın başından beri akıllı telefonların satışı ve çeşitliliği giderek artıyor. Bu akım özellikle son birkaç yıldır iyice hızlanmaya başladı ve önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Zaman geçtikçe daha fazla kullanıcı bu aygıtları kullanmaya başlayacak ve geniş dokunmatik ekranlar üzerinden internete erişim sağlayacak.


4. Biyoetkileşim arayüzleri
Bilgi teknolojileri, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve nöroteknolojinin bir araya gelmesiyle doğrudan beyinden gelen sinyalleri kontrol amacıyla kullanabilen aygıtların çeşitliliği artacak. Yapay uzuvları düşünceyle hareket ettirmek, beyne takılan yongalar, hatta doğrudan beyinle etkileşime geçen implantlar gündeme gelecek.


5. Nootropik ilaçlar
Mental aktiviteyi artıran ilaçlar, yani nootropikler üzerinde yapılan araştırmalar bu ilaçlara yönelik yeni kullanım alanlarının ortaya çıkmasına neden olacak. Doktorlar, bilim insanları ve ilaç üreticileri 10 yılda nootropiklerin kullanımının ve öneminin daha da artacağını öngörüyorlar.


6. Dahili kozmetikler
Kozmetikler bugüne dek hep dışarıdan uygulanan ürünler olarak biliniyordu. Önümüzdeki 10 yıl, kozmetik ilaç veya dahili kozmetik olarak adlandırılan yeni bir sınıfın doğuşuna tanıklık edecek. Cildinizin güzel görünmesi ve gençleşmesi için kullandığınız kremlerin yanında bu iş için özel olarak formüle edilmiş haplar kullanmaya başlayacaksınız.


7. Uzay seyahatleri
Uzay seyahatleri başladı, ama şu an için çok parası olan kısıtlı bir zümreye hitap ediyor. Önümüzdeki 10 yılda itiş gücü sağlayan teknolojilerin daha da gelişmesi, enerjiyi daha verimli kullanmayı sağlayan yakıtların gündeme gelmesi ve talebin artmasıyla uzay turizmi ucuzlayacak.


8. Akıllı otomobiller
Otomotiv sektörü, yarı iletken teknolojisini uzun zamandır en etkin kullanan sektörlerden birini oluşturuyor. Gelecek 10 yıl otomobillerin daha da akıllanacağı bir dönem olacak. Kendi kendine park edebilen, çarpışma önleyici sistemlerle donatılmış, önündeki aracın takip mesafesini kendi ayarlayan, gece görüşü sunan otomobiller yaygın kullanıma girecek.


9. Sınırsız iş anlayışı
Gelişmiş iş teknolojileri ve bağlantı sistemleri, iş dünyasının artık her yerden ve cihazdan iletişim kurarak kurum kaynaklarına ulaşmasına olanak veriyor. Bu sınırsız iş anlayışı birlikte çalışma, video ve diğer ağ servislerini de gündeme getiriyor. Böylece kurum içinde teknoloji daha kolay erişilebilir ve ölçeklenebilir hale geliyor.


10. 3 boyutlu görüntü teknolojileri
2010 yılı, 3 boyutlu televizyonların ve görüntü sistemlerinin sinema salonlarından ayrılarak evlere giriş yaptığı yıl oldu. Bu yeni başlayan akım, 10 yılda da gelişerek devam edecek. Mobil cihazlardan reklam panolarına kadar 3 boyutlu teknolojiler her yerde olacak.


Michel CharoukAkıllı Dünya kavramı akıllı yaşam sunmaya devam edecek


‘Akıllı Dünya’ kavramı 2008 yılından bu yana tartışılıyor. Akıllı Dünya yaklaşımını, dünyayı etkileyen istihdam, enerji, çevre ve küresel finans sistemi sorunlarına kadar her türlü konuyu ele almanın pratik bir yolu olarak tanımlayan IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk, şunları kaydetti: “Akıllı Dünya tanımıyla; hizmetlerin sunulmasına olanak sağlayan sistem ve süreçlere; geliştirilecek, üretilecek, alınıp satılacak mallara; insanlardan ve paradan petrole, suya ve elektronlara kadar hareket eden her şeye etki eden bir değişim sürecini ifade ediyoruz. Devasa bilgiişlem gücü, artık otomobiller, araçlar, otoyollar, demiryolu hatları, enerji şebekeleri, kıyafetler, süreçler, küresel tedarik zincirleri, tarım, su yolları ve doğal sistemler gibi pek çok alanda bol ve ucuz bir şekilde kullanılabiliyor. Yakında sayıları trilyonlara ulaşacak tüm bu sayısal aygıtlar internet üzerinden birbirine bağlanıyor. Sonuç olarak, dünyadaki tüm bilgilerden, pazarın ve toplumların hareketlerinden bir anlam çıkartabilecek işlem gücüne ve gelişmiş analitik olanaklarına sahip olduğumuz için, tüm bunları zekaya dönüştürebiliriz. Bu bilgilerle maliyetleri ve israfı azaltabilir, verimliliği ve etkinliği artırabilir, ürünlerimizden şirketlerimize ve şehirlerimize kadar her şeyin kalitesini yükseltebiliriz.”
Charouk, “Gelecekte bu olanaklarla elde edilen yeni sistemler ve beceriler, bireylerin yaşamlarını daha akıllıca yönlendirmelerine yardımcı olacaktır. Akıllı Dünya, içinde yaşadığımız dünyanın sakinleri olan bizlere akıllı bir yaşam sunmaya devam edecek” sözleriyle gelecek vizyonunu özetledi.


Bilgehan_BaykalMobil ve self servis uygulamaları öne çıkıyor


Gelecekte bireyler açısından mobil teknolojilerdeki değişme ile mekan-zaman bağımsız olarak çalışma-paylaşma-eğlence üçlüsünün birbiri içine daha çok gireceği bir dünya bizi bekliyor.
Bu bağlamda iş-sosyalleşme-oyun endüstrilerinde çapraz ilişkilerin gelişeceğini öngören İnnova İş Geliştirme Koordinatörü Bilgehan Baykal, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Gelecekte bireyler açısından özellikle mobil ve self servis teknolojilerin giderek daha önem kazanacağını düşünüyoruz. Hem mobil hem de self servis çözümlerde bahsedilen uygulamaları sürükleyen 3 ana tema var; Müşteri deneyimi yönetimi, çalışan üretkenliği ve yönetişim prensiplerine uyumluluk. Mobil teknolojilerde öncelikle bireyleri mekan ve zaman kısıtlamalarından kurtaran ödeme, tahsilat, coğrafi yer belirleme sistemlerinin daha da ön plana çıkacağını öngörüyoruz. Bu kısım bireylerin verimlilik tarafında kazanımlar edindiği alan. Üretkenlik anlamında ise yine mobil platformlarda sosyal ağlar, doküman paylaşımı ve m-ticaret ve sadakat uygulamaları öne çıkıyor.”
Baykal, self servis çözümler hakkında şunları söyledi: “Özellikle kurumlar tarafında nakit ödeme ve tahsilat, anında kredi ve sadakat kartı veren self servis kiosk uygulamaları, giderek yaygınlaşan AVM’ler için ‘Yerini Belirleme’ uygulamaları ve özellikle havayolu sektörünün gelişmesi ile self servis check-in uygulamalarının sadakat uygulamalarıyla birleşerek gelişeceğini öngörüyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder