7 Ocak 2011 Cuma

Linux Kurulu Dizüstünüzde Şarj Süresini Uzatın

Lifehacker adlı sitede Linux laptopların şarj sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bir yazı yayınlanmış,daha doğrusu şarj süresinin ne şekilde uzatılacağıyla ilgili.Bu konuyla ilgili teknik ayrıntıların paylaşıldığı adresi vermiş ardından.


Cpu çalışma modunun değiştirilmesi,kullanılmayan servislerin etkisiz hale getirilmesi,yanan bildirim ışıklarının kapatılması,tercihler üzerinden yapılacak ayarlar gibi konulardan bahsediliyor makalede.


Makale tüm Linux dağıtımları için geçerli ama sanıyorum örnekler Ubuntu Linux üzerinde gösterilmiş.Makaleyi incelemek isteyenler buraya göz atabilirler.


Konuyla ilgili bir araştırma yaparken “Jupiter” projesiyle karşılaştım.Jupiter bu yukarıda sayılan,yapılması gereken özellikleri bir arada toplayan ve tek merkezden ayarları değiştirmemize olanak veren bir güç yönetim merkezi programı.Programın .deb ve .rpm uzantılı paketleri mevcut.Fedora Linux tamamen destekleniyormuş.


Programın kullanımı basit,kurulduktan sonra Gnome panelinize yerleşiyor ve artık buradan çeşitli ayarlar yapabiliyorsunuz.Bu ayarlar arasında ;


Cpu Mode : Maximum,High,Power saver olmak üzere modlar.


Sürücü kontrolü : Wifi ve Touchpad’i etkisiz hale getirebilme.


Ekran çözünürlüğü,ekran yönü ve ekranın yansıtılmasıyla ilgili ayarlar mevcut.Bir nevi telefonların şarj süresini uzatmak için yazılmış BatteryExtender programı gibi,veya bazı control center programları gibi,kullanılmayan özellikleri devre dışı bırakıyor ve bunu tek merkezden yapıyor.


Makalede bahsedilen yöntemler biraz daha fazla fakat Jupiter’de makalede anlatılan çoğu şeyi kısayoldan yapıyor ve özel kernel parametreleri eklenebiliyor.Programı kullanmaya başladım,yararlı bulduğum ve sevdiğim bir yazılım oldu jupiter.Yolculuklarda film izlerken,bir makale okurken gereksiz kalan servisleri kapatabileceğim gibi Cpu çalışma hızını belirleyebileceğim.


Jupiter’in yaptıklarından fazlasını isteyenler için yukarıda verdiğim makale linki oldukça yararlı olacaktır.


Jupiter’in sourceforge sayfası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder