7 Ocak 2011 Cuma

Lahana Nedir

Turpgillerden, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan Bitki, kelem . ( Brassica oleracea ).


Göbekli yaprakları haşlanarak ve çiğ olarak yenebilir. içinde bol Mineraller : kükürt, fosfor, kalsiyum, demir, Sodyum, potasyum, magnezyum.


Vitaminler:
A-B1-B2-B3-B6, folik asid, C-E-H-PP, şeker ve en önemlisi Anti ulkus faktör olarak bilinen aynı zamanda bir vitamin olduğuna inanıldığı için U vitamini olarak adlandırılan Madde vardır.


Lahana çeşitleri


Beyaz Lahana – Türkiye’de en çok yaygın tür; en çok Sıcak yemeklerde kullanılır. Ortalama 25 cm çapında küre şeklindedir.
Kara lahana
Kırmızı lahana – En yaygın olarak salata olarak tüketilir .
Brüksel lahanası – Çapı ortalama 3 cm. beyaz lahana türü; sıcak yemeklerde kullanılır .
Milano lahanası
Brokoli
Karnabahar


Lahananın Tarihi ve Tarihçesi
I.Ö 4 – 5. yüz yılda Yunanlıların bitkiyi tanıdıkları bilinmektedir. Theophrast Bitkinin 3 cinsinden söz etmektedir. Romalılar I.Ö 2. yüz yılda Bitkiye çok önem vermişler, hem Sağlık açısından hem de yiyecek olarak bolca kullanmışlardır. Dioskorides ve Plinus lahanayı olağan üstü bir Bitki olarak kabul etmekte ve hastalıklara karsi hemen hemen bu günkü anlayışa yakin kullanmaktaydılar. 19. asırda tibbi değeri unutulmaya başlanmışsa da bugün yeniden değeri ortaya çıkmaya başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder