7 Ocak 2011 Cuma

Kış aylarına özel diyet


Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte yaşam tarzımızda da değişiklikler olur. Daha az hareket edip daha fazla yemeğe başlayabiliriz. Yaza doğru hızla kilo verip, kışın verilen kiloların alınması elbette istenilmeyen bir durum.
Yazdan kışa geçişte bağışıklık sisteminin de zayıfladığını belirten Diyetisyen Özlem Sert Aydın, bu nedenle hem vücudu hastalanmaktan koruyacak hem de kilo almayı önleyecek kışa özel bir diyet yapılmasını öneriyor. Aydın’ın önerileri şöyle:


Vitamin ve Minerallere Ağırlık Verin


Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeli. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve Çinko, Selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı.


Su İçmeyi İhmal Etmeyin


Kışın su kaybının azalması nedeniyle su içme alışkanlığımız da değişebilmekte ama vücudumuzun metabolik işleyişi için yaz kış suya ihtiyacı var. Günde 2-2,5 lt su içmeyi asla ihmal etmemeliyiz.


TV Karşısında Atıştırmalara Dikkat


Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmeli.


Haftada En Az 2 Kez Balık Tüketin


Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz bir moda gireriz, bu nedenle de kışa doğru depresyon vakaları da artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az 2 kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli.


Demir Eksikliğine Dikkat


Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artar. Günlük beslenmelerinde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için mutlaka limon suyu ilaveli salata tüketilmeli.


Yemeği Sıvı Yağla Pişirin


Yemekleri pişirirken margarin ve tereyağından kaçınılmalı, sıvı yağlarla yemek yapılmalı. Etli yemeklerde de yağsız et kullanılmalı. Kızartma yerine ızgara veya buğulama veya fırında pişirme tercih edilmeli.


Günde Yarım Saat Yürüyün


Yağışlı ve soğuk havalar fiziksel aktivitemizi de engelmekte, daha az hareket, daha yağlı beslenme kilo artışını da hızlandırmaktadır. Spor salonuna gidecek zamanımız yoksa en azından evde yapılan yarım saatlik yürüyüşün dahi etkisi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder