11 Ocak 2011 Salı

Google Reader Kullanımı ve Eklentileri

googlereader Google Reader Kullanımı ve EklentileriGoogle Reader Nedir


Google Reader nedir diyenler için Google Reader, takip ettiğiniz neredeyse tüm sitelerin tek bir yerde toplanması demektir diyebiliriz. Takip ettiğiniz siteler artmaya başladığında bunları web tarayıcılar üzerinden gezmek zorlaşıyor ve vakit kaybına neden oluyor. 


Bu nedenle rss denilen servis sayesinde bu işi kolaylaştırıyoruz.


Google Reader, işte tüm bu rss’lerin takibini yapabileceğiniz tek bir merkez oluyor. Tüm siteleri takip etmek yerine, takip ettiğimiz tüm siteleri Google Reader’a ekliyoruz ve yalnızca Google Reader’ı takip ediyoruz. Aslında web tarayıcımızabunu bizim yerimize takip edecek bir de eklenti kurduğuzda, eklenti bize haber veriyor ve Google Reader kullanımı daha zevkli bir hale geliyor.


Google Reader Neden Kullanılmalı


İnternetle biraz haşır neşirseniz bir zaman sonra haber siteleri,çeşitli amaçlarla yazılmış bloglar, takip edilen forumlar takip edilmesi zor bir hal alıyor. Haberler konusunda Google Haberler‘in takip edilmesi de büyük kolaylık aslında. Birçok haber kaynağından veri çekiyor ve farklı gazetelerin sitelerini gezmeniz gerekmiyor. Üstelik eklediğiniz siteleri klasörler oluşturarak gruplayabiliyorsunuz. Google Reader kullanmak için 3 neden söylemek gerekirse ;


-Tüm takip edilen web sitelerinin içeriğine tek merkezden ulaşma.


-İşlemler çevrimiçi yapıldığından Google hesabınızı her açtığınız yerden kolayca yer imlerinize ve takip ettiğiniz sitelere ulaşmak


-Google aracı olarak kullanıldığından dns ve çeşitli nedenlerden dolayı bazı sitelerin açılmaması gibi sorunların olmaması.


Google Reader Kullanımı


Google Reader’ı kullanmak için ihtiyacınız olan şey bir Google hesabı (hala yoksa) ve Google Reader sayfasına gitmek. Açılan sayfada ki “Abonelik ekle” butonuna tıklıyoruz ve buraya eklemek istediğimiz kaynağın adını yazıyoruz. Örneğin buraya “chip” yazarsak, chip ile ilgili kaynaklar karşımıza çıkacaktır ve  chip haber sitesi karşımıza çıkacaktır, “shiftdelete” yazdığımızda shiftdelete.net haber sitesi, “habertürk” yazdığımızda habertürk’ün sitesi karşımıza çıkacaktır. “google haber” yazdığımızda Google’ın haber servisi olan Google News karşımıza çıkacaktır.


Google Reader Eklentileri


Takip etmek istediğimiz sitenin adını yazmamız yeterli. Bu şekilde birçok yerli ve yabancı kaynak kolayca takip edilebilir hale geliyor. Eklediğimiz sitelerde yayınlanan içerikleri bu sayfadan takip ediyoruz.


Google Reader Notifier Eklentisi (Google tarafından )


 


Eklediğimiz siteleri tek yerden kontrol etmek için, ara ara bu sayfaya girmek yeterli fakat Google Reader’a eklenen içerikleri haberdar eden eklentiler sayesinde Google Reader’a yeni içerik geldiğini bildirim olarak görebiliyoruz.  Chrome üzerinde Google Reader Notifier eklentisi gayet kullanışlı. Eklenti sol üstte duruyor ve yeni bir yazı eklendiğinde kaç yazı eklendiğini yazıyor. Eklentinin ayarlarına göre, eklenti simgesine tıkladığınzda ister Google Reader sayfasına gidiyorsunuz, isterseniz yeni eklenen içeriği pop-up olarak görüntülüyorsunuz.


Firefox için Google’ın kendi yaptığı bir eklenti göremedin fakat Firefox üzerinde Google Reader Watcher eklentisi popüler gibi. Denemedim fakat birkaç sitede bu eklentiden bahsedilmiş.


Google Reader’da bunlar dışında not al,paylaş,beğen,arşivle gibi özellikler var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder