11 Ocak 2011 Salı

Depresyonun İlacı Kuş Cıvıltısı

İngiltere’nin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyan National Trust vakfı, kuzey yarımkürede gün ışığına hasret çok sayıda kişinin bu dönemde yaşadığı iç sıkıntısına kuş seslerinin deva olabileceğini söylüyor. 


Vakıf, kış hüznünü yenmek amacıyla kuş seslerinden bir derleme yayınladı. Amaç, baharın kapıda olduğu hissini uyandırmak.


National Trust ekolojisti Peter Brash, ”Kuş seslerinin içimizde uyandırdığı sıcaklık hissi insanoğlunun doğasında var.” diyor.


Peter Brash, sebze-meyve yemek ya da egzersiz yapmak gibi sağlıklı yaşam öğütleri arasına kuş sesi dinlemenin de eklenmesini istiyor.


Ama soğuk kış aylarında kuşların çoğu dallarda şakımaktan ziyade yiyecek birşeyler bulup sağ kalma derdinde.



Peter Brash, doğal hayatta bahar aylarında yaptıkları ses kayıtlarının kışın devreye girebileceğini ve İngiltere’nin dört bir yanında evlerde dinlenebileceğini söylüyor.


Kış ayları kuş sesinden tamamen yoksun değil elbet. Kızılgerdan gibi bazı türler kendi mıntıkalarını diğer kuşlardan korumak amacıyla kışın da ötüyor.


National Trust, ocak ve şubat aylarında günler yavaş yavaş uzamaya başladıkça, kuş sesi kayıtlarını kaldırıp kulağınızı dışarı vermenin yeteceğini söylüyor.


Öten kuşların bütün yeteneklerini konuşturduğu dönem mayıs ayına -özellikle de gündoğumu saatlerine- denk düşüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder