17 Ocak 2011 Pazartesi

Bankalara ‘hizmet bedelini açıkla’ şartı


Bankalara 'hizmet bedelini açıkla' şartı


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, , bankalara müşteriden istediğin ücretleri açıkla talimatı verdi. Böylece müşteri hangi bankanın kendisi için daha avantajlı olduğunu önceden belirleyebilecek.
07 Ocak 2011 17:27


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların bireysel müşterileri maliyet bilgilerinin 1 Nisan'dan itibaren test amaçlı yayımlamaya başlayacağını, gerekli gözden geçirmelerin ardından da uygulamaya 1 Temmuz'dan itibaren geçileceğini bildirdi.


BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, bireysel müşterilerin maliyet bilgilerinin yayımlanmasına ilişkin bilgi verildi.


Açıklamada, bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere, sunulan hizmetler karşılığında talep ettiği her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti ile bazı bankacılık ürünleri için temel maliyet unsuru olan faiz oranlarının, bankaların ana sayfasından kolayca erişilebilecek bir sembol üzerinden yayımlanacağı belirtildi.


5411 sayılı Bankacılık Kanununun amaçları arasında, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasının sayıldığı hatırlatılan açıklamada, kanunun ''Müşteri Hakları'' başlıklı maddesinde ise müşterilerin işlemlere ilişkin ''bilgi edinme, sözleşme ve bankacılık hizmetlerinden yararlanma'' haklarına ilişkin bazı hususların düzenlendiği belirtildi.


Bireysel müşterilerden, bu müşterilere sağlanan hizmetler karşılığında farklı adlar altında tahsil edilen tutarların, bankalarla müşterileri arasındaki uyuşmazlıklar içinde önemli bir yer tuttuğu vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:


''Bu bakımdan, konu hakkında bankaların bireyleri ve kamuoyunu doğru biçimde, uygun kanallarla ve zamanında bilgilendirmesi büyük önem taşımaktadır. Söz konusu bilginin karşılaştırılabilir ve kolay erişilebilir olması da ''bilgilendirme/bilgilenme'' işlevinin yerine getirilmesi bakımından zaruridir.


Bu itibarla, bankaların bireysel müşterilerle sınırlı olmak üzere, sunulan hizmetler (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler vb.) karşılığında talep ettiği her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti ile bazı bankacılık ürünleri için temel maliyet unsuru olan faiz oranları, bankaların ana sayfasından kolayca erişilebilecek bir sembol üzerinden yayımlanacak ve ilgili tutarlarda değişiklik olması halinde eş anlı olarak güncellenecektir.


Söz konusu bilgilere bankaların kendi internet sitelerinin yanı sıra, Kurumumuz internet sitesinden de ulaşılması mümkün olacaktır. Böylece banka müşterileri, benzer nitelikteki bireysel bankacılık ürünlerine ilişkin karşılaşabilecekleri her türlü maliyet unsurunu mukayeseli ve güncel biçimde takip edebilecektir.''


Açıklamada, müşterilerin karşılaştırmaya elverişli biçimde bilgilendirilmesi ve şeffaflık açısından kamuoyunun önemli bir talebini karşılayacağı düşünülen bu uygulamanın, teknik altyapı bakımından yoğun bir ön hazırlık gerektirdiğinden ilk aşamada 1 Nisan 2011 tarihinde test amaçlı olarak başlayacağı, gerekli gözden geçirmelerin yapılmasını takiben de 1 Temmuz 2011 tarihinde uygulamaya geçileceği kaydedildi.


AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder