2 Şubat 2011 Çarşamba

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir

 


Geçen aylarda sol el bileğimde bir acı hissettim ve ne olduğunu anlayamadım. Beni o kadar rahatsız etti ki ağırlık çalışırken bileğimi sargı bezi ile sabitlemek zorunda kaldım. Sanırım senelerce aikido yapmanın, özellikle ısınmadan kote gaeshi hareketi denemenin bir bedeli bu olsa gerek…


 


Bu hafta sizlerle bu konuyu paylaşmak istedim çünkü her ne kadar “belli etmemeye çalışmak” ilk tepkimiz olsa da, yaptığım araştırmalara göre Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişi eklem yıpranmasına bağlı ağrılardan muzdarip olduğunu anladım.


 


Özellikle yaşı geçkin kişilerde sıklıkla görülen, eklem ağrıları yaşam sevincini yok edebilir, spor yapmayı ızdırap haline getirebilir ve bazen her adımı sıkıntılı yapar. Ancak eklem ağrılarına teslim olan bir kişi ağrılardan dolayı hareketlerini kısıtlamaya başlarsa kendisine en büyük kötülüğü yapmış olur. Eklem ağrılarının ve rahatsızlıklarının nedenleri çeşitli olabilir…


·         Aşırı kilolu olmak


·         Çok az hareket etmek


·         Uzun zaman ağırlığın tek bir tarafa yüklenmesi


·         Doğuştan ya da sonradan olan eklem kusurları en önemli nedenlerdir.


 


ZAMAN GEÇTİKÇE


Eklem ağrıları, genel anlamda, eklemlerdeki kemik uçlarını koruyan kıkırdağın aşınmasıyla başlar. Normalde bu kemik uçlarında yumuşak, elastik bir kıkırdak kılıfı vardır. Sürekli yük, kıkırdakları pürüzlendirir, elastikiyetini azaltır ve kıkırdaklar giderek incelir, kırılgan olurlar. Kıkırdak tamamen aşınıp, kemikler birbirine sürtünmeye başlarsa artroz ağırlaşır. Ağrılar başlar ve eklem hareketlerinde azalma olur. İş bununla da kalmaz. Kıkırdakların yıkımı ile iltihap uyarıcı maddeler eklem sıvısına karışarak, eklem kapsülünde şişme ve ağrılı iltihaba yol açabilir.


 


 


GLUKOZAMİN ve KONDROİTİN


Özellikle spora hayatını adamış profesyoneller, kas, kemik ve eklemlerini normal bir kişiden çok daha fazla kullandıkları için sık sık eklem ağrılarına maruz kalırlar. Bu gibi durumlarda elit sporcuların baş vurduğu kuvvetli bir besin takviyesinden bahsetmek istiyorum sizlere… Profesyonel sporcular, eklemin hasar gördüğü durumlarda, eklem hasarının ilerlemesini yavaşlatmak, kıkırdağın rejenerasyonunu sağlamak, eklemlerin fonksiyonlarını iyileştirmek, eklemleri koruyup güçlendirmek ve kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak amacı ile glukozamin ve kondroitin isimli gıda takviyesi kullanırlar. Glukozamin ve kondroitin kıkırdak dokunun yenilenmesinde etkili olan önemli bileşikler olup metabolizma tarafından doğal olarak üretilirler. Ağız yoluyla alınan glukozamin vücutta, kollajen lifler, su ve çok az kondrosit hücreleri ile beraber kıkırdağın oluşumunu yenilemeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, glukozamin ve kondroitin sülfatın kireçlenme semptomlarını azalttığını ortaya koymuş. Aklınızda bulunsun!


 


 


KİREÇLENMEYE BİTKİSEL ÇÖZÜM MÜ?


Zerdeçalın aktif içeriği olan kurkumin isimli bir madde, Arizona Üniversitesinde yapılan son çalışmalarda, eklem ağrılarını gidermede oldukça başarılı bulunmuş. Öyle ki başarı oranı anti-enflamatuar ilaçlarla karşılaştırıldığında daha yüksek gibi görünüyor. Özellikle glukozamin ve kondroitin gibi besin destekleriyle birlikte kullanıldığında tenisçi-golfçü dirseği semptomlarında bile çok etili olduğu, ibuprofen gibi ağrı kesicilerden daha iyi sonuç verdiği de gözlemlenmiş.


 


Balık yağının da eklemleri yağlayabileceğine dair birkaç araştırma var elimde ama daha henüz inceleme fırsatı bulamadım. Yine de balık yağının kalp damar sağlığı için de çok önemli olduğunu zaten hepimiz biliyoruz, öyle değil mi?


 


KİREÇLENMEYE NE İYİ GELİR?


Bu anlattıklarım kireçlenme konusunda da destekleyici olabilirler, denemekte fayda var diye düşünüyorum! Yalnız mutlaka aile hekiminize bir danışın, çünkü glukozamin aslında glutamin amino asidi ile glikoz bileşimi olduğundan kan şekeri düzeyini yükseltici etki yapabilir… diyabet hastalarının dikkate alması gereken bir konu!


 


Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise glukozamin’in "chitin" adlı bir maddeden üretildiği için deniz ürünlerine alerjisi olanlarda etkileşim yapabileceği konusudur.


.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder