4 Şubat 2011 Cuma

Futbol Hentbol Basketbol ve Voleybol Oyun Kurallari İle Süreleri

Futbol oyuncu sayısı
Oyuncular
Maç iki takım arasında oynanır ve biri kaleci olmak üzere on bir kişiden fazla olamaz. Eğer bir takım yedi kişiden az ise maç yapılamaz.


Resmi Karşılaşmalar
Resmi karşılaşmalarda en fazla üç oyuncu değişikliği yapılabilmektedir.
Oyun kurallarına göre en fazla yedi oyuncu, oyuncu değişikliği hakkı için aday gösterilebilir.


Diğer Maçlar
Diğer maçlarda eğer:
Takımlar değiştirilecek azami oyuncu sayısında anlaşırlarsa,
Hakeme maçtan önce bildirirlerse, anlaştıkları sayıda oyuncu değiştirebilirler.
Hakeme bildirilmezse veya değiştirilecek oyuncu sayısında anlaşma maç başlamadan sağlanamazsa, en çok 3 oyuncu değiştirilebilir.


Futbol oyun süresi
Oyunun periyotları
Maçlar 45 dakikalık iki devre üzerinde oynanılır. Bazı anlaşmalarla daha kısa da olabilir (mesela her iki yarı da yetersiz ışıktan dolayı 40′ar dakika olarak kısalabilir). Tabii ki oyun kuralları çerçevesinde…


Devre Arası
Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır.
Devre arası 15 dakikayı geçemez.
Oyun kuralları devre arasında da geçerlidir.
Kayıp zaman için uzatma
Kaybolan Zamanlara Şu Şekilde Müsamaha Gösterilebilir:
Oyuncu değişikliklerinde,
Oyuncu sakatlanmalarında ,
Sakatlanan oyuncunun saha dışarısına çıkartılırken geçen süre,
Diğer nedenlerden dolayı,
Orta hakem yan hakemlere danışarak kaybolan zaman için bu kurallar çerçevesinde müsamaha gösterebilir.
Ekstra Zaman
Oyun kuralı oyunun iki devre daha uzamasını sağlayabilir.Burada Kural 8 uygulanır.


Penaltı Atışları
Eğer maç ekstra zamandan sonrada skorda eşitlik bozulmadıysa penaltılara kalır ve 8 penaltıdan sonra da eşitlik bozulmazsa bundan sonra ilk kaçıran maçı kazanır.


Hentbol oyuncu sayısı


Oyuncular
Hentbol oldukça hızlı oynanan bir spor dalıdır.Her takım bir kaleci ve 6 oyuncu olmak üzere yedi oyuncu ile sahaya çıkar. Bir takım en fazla on dört oyuncudan teşekkül etmiştir. Takımlar kurallara uygun olduğu müddetçe sınırsız oyuncu değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncular sahanın istedikleri yerinde oynama hakkına sahiptir. Gol sahası içinde oynama hakkı sadece kaleciye verilmiştir.


Hentbol Oyun süresi


Oyun Süresi
16 ve daha yukarı yaştaki oyunculardan oluşan bütün takımlar için normal oyun süresi 30 dakikalık iki devredir ve devre arası normalde 10 dakikadır.Yaşları 12 – 16 arasında olan takımlar için oyun süresi 2 x 25 ve 8 – 12 arasında olan takımlar için ise 2 x 20 dakikadır ve her iki durumda da devre arası 10 dakikadır.


Kazananın belirlenmesi gereken bir müsabakada, normal oyun süresi berabere biterse 5 dakikalık aradan sonra uzatma bölümü oynanır. Uzatma bölümü 5 dakikalık iki devreden oluşur ve devre arası 1 dakikadır.


Birinci uzatma bölümü sonunda oyun hala berabere ise, 5 dakikalık bir aradan sonra ikinci uzatma bölümü oynanır. Bu uzatma bölümü de 5 dakikalık iki devreden oluşur ve devre arası 1 dakikadır. Oyun hala berabere ise, kazanan takım müsabaka yönetmeliğine göre belirlenir.


Bitiş Sinyali
Oyun süresi, hakemin ilk başlama atışı için çaldığı düdükle başlar ve skorborddan gelen otomatik bitiş sinyali veya saat hakeminin bitiş düdüğü ile sona erer. Bu tür bir düdük veya sinyal gelmezse, hakem oyun süresinin bittiğini belirtmek için düdük çalar.


Basketbol oyuncu sayısı
Basketbol 5’er kişilik iki takımın karşı karşıya gelmesi ile oynanmaktadır. Her takımın 7’şer tane de yedek oyuncu bulundurma hakkı vardır. Yani sahaya toplam 12 oyuncu ile çıkılır. Oyuncu değiştirme sayısında herhangi bir sınırlama yoktur, yani her iki takım da dilediği kadar oyuncu değiştirebilmektedir. Takımlar COACH denilen baş antrenörler tarafından yönetilir.


Basketbol Oyun süresi
Oyun 10’ar dakikalık dört periyottan oluşur, toplam oyun süresi 40 dakikadır. Top oyunda olmadığı zamanlarda kronometre durdurulduğu için oyun süresi 40 dakikadan daha uzun sürmektedir.


Oyunun amacı topu rakibin sepetinden geçirerek sayı kazanmak ve rakibin sayı yapmasına engel olmaya çalışmaktır. Oyun süresi sonunda hangi takım daha fazla sayı yaparsa maçı kazanmış olur. Normal oyun süresi berabere biterse, eşitlik bozulana kadar 5’er dakikalık uzatma devreleri oynanır. Her takımın eline geçirdiği topu en fazla 24 saniye süresinde rakibin sepetine doğru atma ve en azından çembere çarptırma mecburiyeti vardır.


Karşılaşma baş hakem ve iki yardımcı hakem tarafından yönetilir. Ayrıca bu üç hakeme ek olarak 3 adet masa görevlisi ve bir de teknik komiser oyunun yönetilmesine yardımcı olurlar. Masa görevlileri sayı, saat ve 24 saniyeden sorumludurlar. Teknik komiserler ise hakemler ile masa görevlilerinin arasındaki koordinasyona yardımcı olurlar.


Takımların ilk üç periyotta birer, dördüncü periyotta ise ikişer tane mola kullanma hakları vardır. 1 dakika süren bu molaları baş antrenörler maçın herhangi bir anında kurallar çerçevesinde kullanabilirler.


Voleybol Oyuncu Sayısı
Takımın Oluşumu
Bir takım en fazla 12 oyuncu, bir koç, bir yardımcı koç, bir masör ve bir tıp doktorundan oluşur. Oyunculardan biri müsabaka cetvelinde takım kaptanı olarak belirtilmelidir.


Voleybol Maç Süresi Maç Kazanmak


BİR SAYI ALMAK, SET VE MAÇ KAZANMAK
BİR SAYI ALMAK
Oyun Hataları
Ne zaman takım bu kurallara uymayan bir harekette bulunur veya bir şekilde bu kuralları çiğnerse, hakemlerden biri oyun hatası için düdük çalar. Hatalara hakemler karar verir ve kurallara göre cezalarını tayin ederler.
Eğer art arda iki veya daha fazla hata yapılırsa, sadece ilk yapılan hata dikkate alınır;
Eğer iki ya da daha fazla hata rakipler tarafından aynı anda yapılırsa, bu bir ÇİFT HATA’dır ve rally tekrarlattırılır.
Bir hatanın sonuçları
Her hata rally’nin kaybedilmesiyle sonuçlanır:
Eğer hatalı takımın rakibi servis attıysa, bir sayı alır ve servis atmaya devam eder;
Eğer hatalı takımın rakibi servis karşıladıysa, bir sayı alır ve servis kullanma hakkı kazanır.


SET KAZANMA
Bir set (netice seti -5’inci- hariç) en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır. Sayılarda 24-24’lük eşitlik olması halinde oyun iki sayılık farka ulaşılana kadar (26-24, 27-25) devam eder.


MAÇ KAZANMAK
Maç, üç seti alan takım tarafından kazanılır.
Setlerde 2-2’lik eşitlik olması halinde, netice seti (5’inci) en az 2 sayı farkla 15 sayı üzerinden oynanır.

7 yorum:

  1. Bence iyi bilgiler. Ben neredeyse hiç birini oynayamıyorum ama beden dersinde sınav var! Hoca soruyooooo!

    YanıtlaSil
  2. Ya şimdi hatırladım birazdan okul var sınavda çıkcak ama kurallar yok o kurallara ihtiyaç var

    YanıtlaSil
  3. Ya şimdi hatırladım birazdan okul var sınavda çıkcak ama kurallar yok o kurallara ihtiyaç var

    YanıtlaSil
  4. ya sene olmuş 2019 hâlâ bunları soruyolar yarın napicam ben ya

    YanıtlaSil
  5. canım hocama burdan selamlar:)

    YanıtlaSil