7 Şubat 2011 Pazartesi

Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri

Yeryüzündeki diller arasında Türkçenin içine girdiği gurup Ural -Altay dilleri gurubudur. Ural – Altay dilleri yukarıda gördüğümüz diğer aile­ler gibi sağlam bir aile teşkil etmezler. Meselâ Hint – Avrupa dilleri arasında­ki yakınlık bu dillerde yoktur. Ural – Altay dilleri arasındaki yakınlık bir menşe birliğinden çok bir yapı birliği şeklindedir. Onun için bu dillere şim­dilik bir dil ailesi değil, bir dil gurubu olarak bakmak lâzımdır. Bir aile ol­mak, yani, bir menşeden çıkmış bulunmak Ural – Altay dilleri için kuvvetli bir ihtimal olmakla beraber henüz kesinleşmiş değildir. Buna karşılık yapı bakımından bu diller arasında bir benzerlik vardır. Zira Ural – Altay dilleri eklemeli dillerdir. Ayrıca, birbirinden farklı olmakla beraber, hepsinde dere­ce derece ve umumî sistemi birbirine benzeyen bir vokal uyumu vardır. Bun­lardan başka Hint – Avrupa dillerinin tesirinde kalanlar hariç olmak üzere, bu dillerde kelime sırası da aşağı yukarı aynıdır.


İşte başlıca hususiyetleri bu şekilde olan Ural – Altay dilleri, adından da anlaşılacağı gibi, Ural ve Altay olmak üzere iki kola ayrılırlar.


Ural kolu da yine Fin – Uğur ve Samoyed olmak üzere ikiye ayrılır.


Fin-Ugur kolunda ise muhtelif dalları ile Fince, Macarcayı da içine alan Uğurca ve Permce vardır.


Samoyed koluna ise çeşitli kolları ile Samoyedce girer.


Ural – Altay dillerinin Altay kolunda ise şu diller vardır: Mançuca, Mo­ğolca, Türkçe.


Demek ki Türkçe Ural – Altay dillerinin Altay koluna bağlı bir dildir. Bu diller içinde Türkçeye en yakın olanı ise Moğolcadır.


Prof. Dr. Muharrem Ergin – Türk Dil Bilgisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder