11 Ocak 2011 Salı

SMMM Stajı Nedir

* Staja başlamak için öncellikle 3568 Sayılı Yasa’nın 5/A-a maddesinde belirtilen öğretim kurumlarından mezun olmanız gereklidir.


* Daha sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’ndan dosya alarak stajınızı başlatmak için ilk adımı atmış olursunuz.


* Her yılın Nisan, Ağustos ve Aralık ayları staja başvuru dönemidir. Sınav TESMER-Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenmektedir. Sınavın yapılmasına ilişkin bütün sorumluluk Anadolu Üniversitesi’nindir Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.


*  Stajı başlatmak için staj dosyası almanız gerekmektedir. Staj dosyasını Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından alabilirsiniz. Staj dosyanızı kendiniz alabileceğiniz gibi sizin adınıza da başka birisi de alabilir ancak dosyayı sizin adınıza aldığını belirtmesi gerekmektedir.


* Staj dosyası almak için dosya bedel dekontunun odamıza sunulması gerekmektedir. Adaylar başvuru için tüm bedelleri yatırmak zorundadırlar.


* Staj dosyasını tamamlayıp, staja başlamak için başvuru yapan stajyerler 5786 sayılı Kanunun 6.maddesine göre staja başlama değerlendirmesine katılacaklardır . Bu değerlendirmede 60 ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına kavuşacaktır.


* Başvuru ayları Nisan, Ağustos ve Aralık’tır. Staja Başlama Değerlendirmesi Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokol gereği Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.


* Sınav soruları Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmakta olup sınav organizasyonu tamamen Anadolu Üniversitesi ‘nin sorumluluğundadır. Sınav test usulü yapılmakta ve 60 puan alma zorunluluğu bulunmaktadır.


* Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Staja Başlama Değerlendirmelerinde 3 yıl içinde başarılı olmak şartı aranacaktır. Üç yıl içerisinde başarılı olamayan adayların staj dosyaları iptal edilecek ve eski başvurularına bağlı olarak sınavlara alınmayacaklardır.


* Yeniden staj yapmak isteyen adaylar Staja Başlama Değerlendirmesine yeni staj dosyası açtırarak katılabileceklerdir.


* Staja başlama sınavını kazanan adaylar, en geç 2 yıl içerisinde staj başlatmak zorundadırlar. Staja başlamak için ilgili ayın en geç 10′una kadar SSK girişinin yapılmış olması gerekmektedir.


* Staja başlama sınavını kazanan adaylar, en geç 2 yıl içerisinde staj başlatmak zorundadırlar.


* Staja başlamak için ilgili ayın en geç 10′una kadar SSK girişinin yapılmış olması gerekmektedir.


* Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı iseniz, stajınızı Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında (Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirsiniz.


* Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı Serbest Muhasebeci yanında ve/veya denetiminde staj yapamaz.


* Serbest Muhasebecilik stajyerleri, stajlarını Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci yanında(Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirler.


* Staj sırasında işyeri değişikliği yapmak isterseniz; İşyeri değişikliğinizi Odaya 15 gün içinde bildirmeniz gereklidir. 15 gün içerisinde işyeri değişikliğinizi odaya bildirmemeniz halinde staj dosyanızla ilgili problem oluşabilir. Staj sırasında stajınıza en fazla 3 ay ara verebilirsiniz. Bu süre sonunda staj yeri bulunamaz ise stajınızın iptali söz konusu olabilir.


* İşyeri kapanması durumlarında (meslek mensubunun ölümü, işi bırakma, disiplin veya ceza nedeniyle meslekten ayrılma vb.), yeni staj yeri bulabilmeniz için Oda veya Tesmer şubeleri tarafından gerekli görülmesi halinde ek süre tanınabilir.


o Serbest Muhasebecilik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajının kesintisiz yapılması esastır. Mücbir nedenlerden dolayı stajınıza ara vermek zorunda kaldığınızda, mücbir nedeni belgelemek koşulu ile stajınıza ara verebilirsiniz.


o En geç 3 ay içinde, yeni işyerine girip evraklarınızı odamıza teslim etmeniz gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder