10 Ocak 2011 Pazartesi

Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanmalıdır

Alınan enerji>Harcanan enerji
Alınan kalori>Harcanan kalori olduğu zaman kilo alınır. Bu orantı dengeli olursa, ancak kilo kontrolü mümkün olur. Bunun dengeli hale getirmek için de beslenme kurallarına uymalı ve egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz.
Kilo kontrolü için öncelikle bir hedef seçilmelidir. Bu hedef gerçekçi olmalı ve asla ulaşılamayacak olmamalıdır. Örneğin 100 kg olan bir insan için öncelikli hedef 60 kg olursa başarma ihtimali düşük olacaktır. Bu kişinin ilk 6 aydaki hedefi 90 kg’a düşmek olursa başarma şansı yükselecektir. Verdiği %10 kilo kaybı ile de birçok sağlık kazanımı elde edecektir.


Kilo verememe ya da verdiği kiloyu koruyamama nedenleri nelerdir
Başlıca iki nedeni vardır
Gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz hedefler belirlenmesi
Örneğin 100 kg olan bir kişinin 6 ay içinde 60kgT a düş­meyi istemesi gibi… Halbuki ilk hedefi 90 kg olmalıdır. Böylelikle hem hedefe ulaşması gerçekleşir hem de psikolojik olarak başarmanın hazzını duyar. Bilimsel olarak izin verilen kilo kaybı da 6-ay içinde %5-10′dur. 2. ilerlemenin tespiti için uygun olmayan metotların kulla­nılmasıdır.


kontrolKilo vermek için uygun olan metot hangisidir
ilk yapılması gereken bir kilo kontrol günlüğü tutmaktır. Ya­ni neyi, nasıl, ne zaman ve niçin yediğimizi her gün düzenli olarak not almalıyız. Böylelikle ne kadar çok yediğimizi gözle­rimizle görmüş oluruz. Göz hafızası unutmaz!


Ömür boyu yenilenleri yazmaya devam mı edilecek
Hayır. ilki aydüzenli olarak yazılmalı. Daha sonra hedefe ula­şana kadar her ayın en azından bir haftasında günlük tutulmalı.


Bir kilogram verebilmek için ne kadar kalori harcanmalı
1 kg = 7000-8000 kalori harcanmalı.


Bu kalori hangi yöntemle verilmeli
Bunun için günlük kaloriden 600 kalori azaltılırsa; 14 gün içinde 1 kg verilir. Bu şekilde devam edilirse 6 ay sonunda 13 kg verilebilir.


Diyetteki yağ nasıl azaltılabilir
Tereyağı mayonez ve soslar kullanılmamalı
Cipslerden uzak durulmalı
Izgara ve fırın tercih edilmeli
Kızartmadan uzak durulmalı
Et yerine ızgara tavuk veya balık yenmeli
Yanmaz tencere, tava kullanarak kullanılan yağ oranı azal­tılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder