10 Ocak 2011 Pazartesi

Karışık Meyveli Yaz Kompostosu



Karışık Meyveli Yaz Kompostosu


MALZEME (6 KİŞİLİK)


 



12 ADET TAZE, SERT KAYISI
12 ADET TAZE ERİK
36 ADET KİRAZ
18 ADET SERT ÇİLEK
18 ADET VİŞNE
2 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
6 SU BARDAĞI SU

HAZIRLAMA

1. Şekeri ve altı bardak suyu tencereye koyun. Orta ateşte kaynatın.

2. Kaynayan suya yıkanmış meyveleri bütün bütün atın. Tenceredeki su meyvelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Değilse su ilavesi yapın.

3. Meyveleri yumuşayıp diri kalacak şekilde haşlayın. Kevgirle suyunu süzerek çukur bir servis kabına çıkartın.

4. Tencerede kalan şekerli suyu köpüklenip koyulaşır gibi oluncaya kadar kaynatmaya devam edin ve servis kabındaki meyvelerin üzerine boca edin. Soğumaya bırakın.

5. Kompostoyu buzdolabına koyun. Servis zamanı içine parça parça buzlar atın. Servis kaseleri ile birlikte sofraya getirin.

Not: Yakın geçmiş izmir kent yaşamında, karışık meyve kompostosu evlerde sık sık yapılırdı. Sıcak yaz günlerinin belli başlı serinleticilerinden biriydi. Bugün o da bir çok lezzet gibi unutuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder