10 Ocak 2011 Pazartesi

İrmik Helvası Tarifi

Vişneli İrmik HelvasıMALZEME (4 KİŞİLİK)


1 SU BARDAĞI İRMİK
3 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
2 YEMEK KAŞIĞI ÇAM FISTIĞI


ŞURUP MALZEMESİ


1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI ŞEKER


ÜST MALZEMESİ


2 SU BARDAĞI VİŞNE
1 SU BARDAĞI ŞEKER (YAKLAŞIK)
1 YEMEK KAŞIĞI TARÇIN
1 YEMEK KAŞIĞI GÜL SUYU


HAZIRLAMA


1. Süt, su ve şekeri çukur bir kap içine koyun. Şekeri karıştırarak, suyu ve sütü ısıtmadan eritin. Şurubu hazır edin.


2. Vişneleri yıkayın. Yeşil saplarını alın. Çekirdeklerini çıkarıp çukur bir kaba koyun. Üzerlerini örtecek kadar, yaklaşık bir bardak toz şeker gezdirin.


3. Tencereye irmiği koyup orta ile kısık arası ateşte devamlı karıştırarak iyice kızıp duman çıkarıncaya kadar kavurun. Fıstıkları katın. Birkaç dakika daha karıştırarak kavurmayı sürdürdükten sonra tencereye sütlü soğuk şurubu katın. Birkaç kez karıştırıp ocağın altını kısın. Tencereyi kapağı kapalı demlenmeye bırakın.


4. irmikler şurubu çekip şişince helvayı tellendirin. Servis kabına aktarın. Üzerlerine vişneleri ve gül suyunu katıp karıştırın. Düzgün şekil verin. Soğumaya bırakın.


5. Helvanın üzerine tarçın gezdirin. Birkaç çilek ve nane yaprağı ile süsleyip servis edin.


Not: istiyorsanız vişneli irmik helvasını kadeh içinde, üzerine kaymaklı dondurma koyarak da servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder