10 Ocak 2011 Pazartesi

Hamilelikte diş sağlığı

Hamilelik dönemi ruh halinde olduğu gibi bedende de birtakım etkilenmeler meydana getiriyor. Bu etkilenmelerin başında ise dişler geliyor.


Önce Doktora Gidin
Hamilelik 9 ay gibi uzun bir dönem. Hamilelik esnasında röntgen çektirmek, ilaç kullanmak bebeğin sağlığı için oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle hiçbir anne adayı hamilelik esnasında diş problemi yaşamak istemez. Hamile kalmaya karar vermeden en az iki ay önce bir diş hekimine giderek bütün dişlerini gösteren ‘panoramik film’ çektirerek dişler genel bir check-up dan geçirilmeli ve gerekli tedavileri yaptırmalıdır.


Mide Bulantıları Zarar Verir
Bu nedenle mide bulantısının yaşadığı özellikle sabah saatlerinden sonra ağız mutlaka çalkalanmalıdır. En ideali de mide bulantısından sonra dişleri fırçalamaktır. Ama bazen macunun tadı da midenin bulanmasına neden olur. Bu nedenle macunsuz da dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Mide asidinin dişlere ve dişetlerine teması dişlerde tahribe neden olur. Bu durum dişetlerini daha çok etkiler. O yüzden asidin ağız ortamından mutlaka uzaklaştırılması gerekir.


Fırçalamayı İhmal Etmeyin
Dişlerinizi fırçalamanız her zaman çok önemlidir. Hamilelikte değişen hormonal yapı diş ve dişeti sağlığını da etkiler. Dişler daha çok enfeksiyona yatkındır. Daha çabuk çürür, daha çabuk diş taşı oluşur.Bu nedenle flor içeren diş macunu ile dişlerinizi kırmızıdan beyaza yani dişetinden dişe doğru fırçalamak gerekir. Diş aralarında diş ipi kullanmayı ihmal etmemekte unutulmaması gereken maddelerdendir.


Kontrol Şart
Hamileliğin ilk 3 ayının sonunda, 2. üç ayın bitimi, 3. ayın sonu yani doğumun hemen öncesinde diş ve dişetleri mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Diş taşları temizlenmeli, diş fırçalanması denetlenmelidir.


Diş Eti Hastalıkları Bebeğinizide Etkiler
Hamilelikte değişen hormon yapısının dişetlerinde ki olumsuz etkisinin dişeti kanaması olarak ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz. Hamilelik öncesi yapılan kontrol bu durumu minimuma indirdiği de bir gerçek. Ayrıca her hamilenin diş eti kanaması geçirmesi de kader değildir. Eğer dişlere iyi bakılır ve kontrolleri yapılırsa dişeti problemleri ortaya çıkmaz ve kanama sorunu olmaz. Ama zaten mevcut dişeti problemi varsa, değişen hormonal yapı, mide bulantıları bu problemin daha gümbürtülü yaşamasına neden olur. Dişeti problemleri düşük doğum ağırlıklı bebeğe ve erken doğum riskine sebep olduğu artık bilimsel olarak ispatlanmıştır.


İstenmeyen Bir Durum GEbelik Reflüsü
Hamileliğin son aylarında mide asidi zaman zaman ağıza gelir. Mide asidi; hidroklorik asittir ve çok güçlüdür. Bu asit dişetleri için irritandır. Aynı zamanda da mevcut dolguların kenarında açılmalara, hatta dolguda kırılmaya bile neden olur. Reflüsü olanlar sık sık ağzı çalkalamalıdırlar. Akşam yatarken diş fırçalamanın ardından bir parça zeytinyağı dişlerin etrafına (arka dişlere)sürülerek asidin dişe teması engellenmiş olur.


Çocuğunuzun Dişleri için Beslenmeye Dikkat
Hamilelikte bebeğinizin zihinsel gelişimi için beslenmenin oldukça fazla önemi vardır. Diş sağlığı içinde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Dişlere faydalı yiyecekler tüketmek gerekir.


Bu besinler
Başta peynir olmak üzere süt ve süt ürünleri
Balık(içerdiği fosforla tam bir diş dostu dur)
Kuruyemiş(özellikle yer fıstığı)


Bitkisel Çaylar Tüketin
Yeşil çay içeriğindeki kateşin (catechin) sayesinde
antioksidan etkiye sahiptir. Bu etkisi ile diş çürümelerini engeller. Antienflamatuar etkisi nedeniyle adaçayı da dişeti sağlığına oldukça faydalıdır. Adaçayı soğutularak ağız gargarası olarak da kullanılabilir.


Abur Cubur Atıştırmayın
Şekerlemeler kan şekerinizin düştüğün de size yardımcı olur, fakat özellikle gece kalkıp tatlı atıştırmak istediğinizde; dişinizi de fırçalamanız gerektiğini unutmayın. Gece boyunca ağzınızda kalacak tatlı artıkları daha başlangıç halindeki dişin daha fazla çürümesine neden olur. Böyle bir atıştırmanın ardından mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder