10 Ocak 2011 Pazartesi

En İyi Multivitamin ve Mineral Hangisi?

Hepimizin bildiği gibi; yaşayan tüm canlılar birçok sebepten dolayı hayatta kalmak için minerallere ihtiyaç duyarlar. Sadece tek başına magnezyum vücudumuzda 300’den fazla biyokimyasal reaksiyondan sorumludur. Örneğin, protein sentezini destekleyebilmek için kas ve sinir sisteminin işlemesi gibi…


Aynı şekilde krom ve vanadyum kan şekeri ve ensülin seviyelerinin regüle edilmesine yardımcı olurlar. Çinko ve selenyum ise testosteron seviyelerini yükseltmek  (Kaan'ın en sevdiği konulardan birisi) ve bağışıklık mekanizmasını ayakta tutmak gibi birçok biyolojik fonksiyonun işletilmesine ön ayak olmakla hükümlüdürler.


Birçok araştırma egzersiz yapmanın vücutta bazı spesifik mineralleri metabolize etme ihtiyacını arttırdığını göstermektedir. Özellikle elit sporcular idrar ve terleme yoluyla aşırı mineral kaybına maruz kalabilmektedirler. Bu durum vücutlarının, yapılan ağırlık çalışması ve fiziksel aktivitelerin doğası gereği ortaya çıkan normal bir tepkidir.


Yapılan tek bir ağır antrenman sonucu, elit sporcuların vücutlarındaki magnezyum seviyeleri 18 günlük bir tükenme sürecine girebilir. Rekortmen bir sporcu olarak inanın bunu biliyorum. Aynı tepkinin çinko ve diğer önemli mineraller için de söz konusu olduğunu sanırım anlamışsınızdır. Yapılması gereken tek şey dengeli beslenmek, öyle değil mi? Hayır. Eğer profesyonel sporcuysanız, yakınından bile geçemediniz!


Tek bir meyvenin mineral (ve vitamin) içeriği aynı türden diğer bir meyveninkinden oldukça farklı olabilmektedir. Yetiştirildiği bölge, toprak, kullanılan gübre, bulunduğu habitat…  Birde sporcuların, dengeli beslenmek adına, sporcu diyetinde sadece ortalama 20 civarı besin türüne bağladıklarını düşünürsek, ihtiyaçları olan mineralleri tamamıyla sağlayamadıklarını görmek pek de zor değil aslında. Derya Büyükuncu, Kaan Tayla, Burcu Dolunay, İris Rossenberger  gibi elit sporcular düşünüldüğünde, optimal mineral tüketimini sağlamanın tek yolu markalaşmış mineral formüllü multivitamin kullanmak gibi görünüyor. Mineral formüllü mü? diyebilirisiniz… Evet, teorik olarak bu zekice bir hareket olacaktır; vücudun mineralleri nasıl sindirdiğine göz atana dek!


Vitaminlere zıt olarak mineraller inorganiktir, bu biyolojik bir orijinden gelmiyorlar demektir. Mineraller altın ve gümüşün akrabalarıdır ve periyodik tablodaki diğer onlarca elementin… Vitaminler gibi organik şeyleri insan vücudu çok rahat sinidirebilir ama konu inorganik maddeler olduğunda durum değişiyor, örn: mineraller!


Minerallerin çoğunluğunda nötr bir elektrik akımı söz konusudur ve bu durum onları diğer besinler ile etkileşime sokar ve tamamen sindirilmelerini zorlaştırır. söz konusu olan bu mineraller, farklı diğer mineralleri ve E vitamini, askorbik asit, bazı B vitaminleri gibi besin öğelerini de deaktive edebilirler.


Bu sebepten dolayı, vücut mineralleri sindirebilmek için bazı kimyasal çevirimler yapmak zorundadır. Vücut; inorganik minerallere amino asitler bağlayarak organikleştirmek zorunda kalır. Vücudun gerçekleştirdiği bu organikleştirme işlemine keleyşın (kıskaçlama) denir ve sindirimi mümkün kılar.


Tamam. Bunların hepsi güzel de, kimin işine yarar bu bilgi? Kimsenin… İnce eleyip sık dokumak zorunda olan profesyonel sporcular dışında! İnsan vücudu minerallerin kıskaçlama işlemini her zaman tam randımanla meydana getiremez, özellikle vasat bir multivitamin hapındaki formülasyonu. Bunun sebebi, aldığınızı düşündüğünüz mineraller moleküler kütle olarak bağırsak duvarından geçebilmek için çok büyüktür. Sonuç olarak atık damgası yerler, bakterilere ve topraktaki solucanlara yem olurlar. Kullanacağınız mineral desteğinin bilgilerine bakarak önceden kıskaçlanmış bir formül kullanmak daha üstün bir performans yakalamanızı sağlayabilir. Örneğin: Magnesium (as glycinate chelate), Zinc (as arginate chelate), Chromium (as nicotinate- glycinate  chelate), vb.


Evet bu tür profesyonel ürünlerini masrafı sporcular için çok pahalıya gelebilir…


ama inanın paranızı sokağa atmaktansa daha çok faydalanabileceğiniz birşey için para biriktirmeye değer diye düşünüyorum.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder