10 Ocak 2011 Pazartesi

Arif Nihat ASYA

\

5 Ocak günü Adana, şehrin her yerine dalga dalga yayılan şenliklere sahne olur. Türk Edebiyatı ise 1922 senesinde şehirlerinin Framsızlar'dan kurtuluş günü olarak kabul ettikleri bu günü, Arif Nihat Asya'nın yazdığı "Bayrak" adlı şiiri ile hatırlar. Milliyetçiliğiyle bilinen Asya, bir Türk çocuğunun Marksist olamayacağını söyleyecek kadar antikomünist idi.


7 Şubat 1904 tarihinde Tokatlı Ziver Efendi ile Tırnovalı Fatma Zehra Hanım'ın oğulları olarak İstanbul, Çatalca'nın İncek Köyü'nde dünyaya gelen Arif Nihat Asya, henüz 1 haftalıkken babasını kaybetti. 4 yaşına gelince annesi, ikinci evliliğini yaparak, oğlunu bırakarak İsrail, Akka'ya gitti. Akrabalarının büyüttüğü Arif Nihat, ilkokulu doğduğu köyde bitirdi. Daha sonra İstanbul'a taşınan aile, küçük çocuğu Haseki Mahalle Mektebi'ne gönderdi. Daha sonra Gülşen-i Maarif Rüştiyesi'nde eğitim gören Arif Nihat, yatılı olarak gittiği Bolu Sultanisi (bugünkü Bolu Atatürk Lisesi) kapatılınca Kastamonu Sultanisi'ne (bugünkü Kastamonu Adburrahmanpaşa Lisesi) aktarıldı. Resmi olarak 1919 senesinde başlayan Milli Mücadele döneminde 16 yaşından gün alan genç çocuk, dönem şairlerini okumaya başlamıştı.




\

Yürü, hala ne diye oyunda oynaştasın?
Fatih’in İstanbul'u fethettiği yaştasın!

TED Koleji'nden mezun olan Arif Nihat, öğretmen olmak maksadıyla İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü'ne kaydoldu. 1928 senesinde Darülmuallimin-i Aliye'den mezun olan (şimdiki Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi) şairimiz, ilk öğretmenlik deneyimini Adana Koleji'nde yaşadı. Daha sonra Malatya, Edirne, Ankara ve Kıbrıs'ta çeşitli liselerde öğretmenlik yaptı.


"Bayrak şiirini 35 yaşında iken yazdım. Şiirin ilk taslağı 1938'de çıktıysa da 1939'da anca bitirebildim."


Arif Nihat'ın ilk kitabı "Heykeltıraş", 1924 senesinde yayımlandı. 1930'da "Yastığımın Rüyası", 1936'da "Ayetler"i yayımlayan şair, aruz ölçüsüyle yazıyordu. Daha sonra serbest ölçülü şiirler ve gazeller yazan Arif Nihat'ın ilk gözağrısı her zaman rubai olmuştur.



\

1939 senesinde Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak 1922 tarihi için yazdığı "Bayrak" adlı şiirini yayımlayan Arif Nihat, bu şiir ile adını ülkeye duyurdu.


Türklüğü yüceltici sözleri, milliyetçiliği, antikomünizm görüşleri ile sevilen bir şair olan Arif Nihat, Marksist kesim tarafından haklı olarak sevilmiyor. Henüz yedi günlükken babasını kaybeden, dört yaşındayken annesini ve sonra da ninesini kaybeden şair, şahit olduğu kayıplardan sonra sıkı sıkı vatanına tutunmuş, onu da kaybetmemek için vatanperver olmayan her fikri şiddetle reddetmiştir.


1946 senesinde "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" adlı eserini yayımlayan Arif Nihat, 1950 senesinde öğretmenliği bırakıp Adana, Seyhan'dan milletvekili olarak Meclis'e girdi. 4 sene Meclis'te kalan şair, 1954 senesinde Eskişehir'den Meclis'e girdi. Daha sonra tekrar öğretmenlik yapmaya başlayan Arif Nihat, Gazi Lisesi'ne atandı ve 1962'ye dek burda kaldı. Sene sonunda emekli olan şair, 1956 senesinde Mevlana hakkında olan "Kubbe-i Hadra" adlı eserini yayımladı. Aynı sene rubailerden oluşan "Rubaiyyat-ı Ârif"i, 1964'te "Kökler ve Dallar", "Emzikler"i, "Nisan"ı (rubailer); 1967'de "Dualar ve Aminler"; 1969'da "Aynalarda Kalan" ve "Avrupa’dan Rubailer"i yayımladı.



\

1964 ile 1967 arasında "Kıbrıs Rubaileri" ve "Kova Burcu" (rubailer) adlı eserlerini yayımladı.


Bayrak"tan sonra "Fetih Marşı" ile bir kez daha olay yaratan şairin 1971 senesinde Ahmet Kabaklı'nın derlediği "Şiirler" adlı toplama eseri çıktı.


5 Ocak 1975 tarihinde Ankara'da hayatını kaybeden Arif Nihat'ın cenazesinde, vasiyetinde yazdığı gibi Fetih Marşı çalındı.


Arif Nihat Asya'nın eserleri, Ötüken Neşriyat tarafından tekrar basıldı.



Bu yazı queennothing tarafından hafif.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder